29 Απριλίου 2024

Εσπερίδα Τιμής και Μνήμης επί τη συμπληρώσει 5 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού

Το απόγευμα της Δευτέρας, 1ης Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τελείωση των εν Ρεθύμνη Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα Τιμής και Μνήμης επί τη συμπληρώσει 5 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού του Χαρκιανάκη, του Ρεθυμνίου.

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδηλώσεως απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι εντιμότατοι κ. Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, και κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, καθώς και ο ελλογιμ. κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, εκ μέρους του Προέδρου, Δρος Μιχαήλ Στρουμπάκη, και των Μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Επίσης, αναγνώσθηκε θερμός και εμπνευσμένος Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Στη συνέχεια, με το συντονισμό του ελλογιμ. κ. Παναγιώτη Παρασκευά, Ιστορικού, τ. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων, τον λόγο έλαβαν κατά σειρά οι εξής εκλεκτοί εισηγητές: ο ελλογιμ. κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Ψηφίδες Ορθοδόξου Θεολογίας και λειτουργικού βιώματος στη σκέψη του Αυστραλίας Στυλιανού», ο ελλογιμ. κ. Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Θεολογούμενα και φιλοσοφούμενα στην ποίηση του Στυλιανού Χαρκιανάκη», και η ελλογιμ. κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Ομότιμος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Η ποίηση του Στυλιανού Χαρκιανάκη απαντοχή κι ελπίδα στο πεπρωμένο των καιρών». Επίσης, με την επιμέλεια του ελλογιμ. κ. Γεωργίου Αναγνωστάκη, Θεολόγου, προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα από τον βίο και τη διακονία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού.

Στην αποφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος εξέφρασε προς όλους τους συντελεστές και τους παρισταμένους τις ευγνώμονες ευχαριστίες του, τονίζοντας αυτό που ακούστηκε από το στόμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στο βίντεο που προβλήθηκε: «κι αν δεν καταφέρουμε να πράξουμε μεγάλα, τουλάχιστον να μην προδώσουμε μεγάλα»…

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι και Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Εκκλησίας Κρήτης, ο Διοικητής του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, Αντισυνταγματάρχης ΠΖ κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ρεθύμνου, Αντισυνταγματάρχης ΠΖ κ. Γεώργιος Σφηναρόλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελλογιμ. κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης – Νέας Γενιάς του Δήμου Ρεθύμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, η Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Ρεθύμνης κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη και πλήθος κόσμου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου