12 Μαΐου 2024

Ο Μητροπολίτης Ιρλανδίας στο Ναύπλιο (βίντεο)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο  , την Κυριακή των Βαΐων, από τον μητροπολίτη Ιρλανδίας Ιάκωβο, Κυριακή28 Απριλίου 2024. Η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Νυμφίου, στα Ιεροσόλυμα και η υποδοχή του «μετά Βαΐων και κλάδων» τιμάτε σήμερα Κυριακή των Βαΐων με κάθε λαμπρότητα.

Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου. Κατά την λειτουργική τελετουργία, την Κυριακή των Βαΐων τελείται η Θεία Λειτουργία του Χρυσοστόμου. Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι δηλαδή, την ημέρα του Ευαγγελισμού. Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε:,

«Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείται τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ΄αυτήν όλοι με φόβο…»

Είναι ενδεικτικοί οι όροι “αφού σταματήσετε τη νηστεία” και “να αρχίζετε”, οι οποίες δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ΄αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού

Χαρακτηριστικό της ημέρας να μοιράζονται τα Βάγια  από τον ιερέα σε ένδειξη της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα . Στον Αγιο Αναστάσιο μοιράστηκαν από τον Μητροπολίτη Ιρλανδίας τα Κερκυραϊκά βάγια ή τα Βαϊα των Φοινίκων.  Τα Κερκυραϊκά βάγια, είναι μία σταυροειδής πλέξη τρυφερού φύλλου φοινικιάς, στην οποία προσαρμόζουν μικρά κλαδιά από ελιά, δεντρολίβανο και φασκόμηλο.

Το έθιμο αυτό γίνεται στην Κέρκυρα στην περιοχή Κυνοπιάστες, όπου η τοπική ενορία μία βδομάδα πριν από το Πάσχα ετοιμάζει τα Βάγια για τους πιστούς.

Στην Κέρκυρα την ημέρα των Βαΐων γίνεται μεγάλη και λαμπρή λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος σωτηρίας του νησιού από την φοβερή επιδημία της πανώλης (πανούκλας) κατά τα τέλη του 1629 με αρχές του 1630.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο εφημέριος του Ναού π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιρλανδίας Ιάκωβο για την τιμή που έκανε να τελέσει την θεία λειτουργία στο Ναό του πολιούχου του Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου .

Κατά  τις Ιερές ακολουθίες έψαλλε χορός υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.  

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

Το 2005 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης από τον τότε επίσκοπο Κνωσού κ. Ευγένιο. Το 2006 χειροτονήθηκε διάκονος και το 2008 ιερέας από τον ίδιο επίσκοπο. Το 2010 έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου .

Από το 2010 υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά και από το 2018 ήταν υπεύθυνος νεολαίας σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Επίσκοπο Ζηνουπόλεως και στις 22 Μαρτίου 2024 πρώτο Μητροπολίτη της νεοσύστατης Μητρόπολης Ιρλανδίας.