13 Μαΐου 2024

«Σήμερον έαρ μυρίζει…» – Πάσχα με τον Παπαδιαμάντη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, το εσπέρας του Σαββάτου 27 Απριλίου 2024 παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την Ακολουθία του Εσπερινού των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Σοφάδων. Την Ακολουθία του Εσπερινού τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου μετά του Διακόνου Διαμιανού Μπαρούτα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά μας Μητρόπολη και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, με τίτλο: «Σήμερον έαρ μυρίζει…» – Πάσχα με τον Παπαδιαμάντη, όπου η καλλιτέχνις Αλίκη Καγιαλόγλου, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αναζήτηση της πνευματικότητας της Τέχνης, διάβασε διηγήματα του «κοσμοκαλόγερου» των ελληνικών γραμμάτων Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
   Ο Παπαδιαμάντης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός κι ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», ή «ο κοσμοκαλόγερος», κατά το βιογράφο του Μιχάλη Περάνθη κι «η κορυφή των κορυφών» κατά τον Καβάφη. Έγραψε μυθιστορήματα, κυρίως διηγήματα, ποιήματα, μεταφράσεις, κριτικά δοκίμια κι άρθρα σε τόσες εφημερίδες που συνεργάστηκε τόσα χρόνια, και που κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία..
   Μέσα στο έργο του μιλά για την αρετή και την κακία, για τον αγώνα της εξύψωσης του ελληνικού έθνους, για τον Χριστιανισμό, που γι’ αυτόν δεν είναι μόνο τυφλή πίστη, είναι σύστημα ζωής κι αλήθειας. Επίσης μιλά για τη πολιτική κατάντια του καιρού του και προτείνει μέτρα για την ηθική ανάπλαση, μέτρα για τη παιδεία, το χτύπημα του λογιοτατισμού και την αληθινή ανόρθωση της παιδείας, με το ζωντανό πνεύμα της λαϊκής παράδοσης. Υποστήριξε από τη μια πλευρά την πνευματική αναγέννηση, ενώ από την άλλη, στενά δεμένος με την παράδοση, προσπάθησε να την ανασύρει στη ζωή.
   Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Βουλευτής κ. Κωτσός, οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Δημοσθένης Κατσής και άλλοι φορείς του τόπου.

02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27