28 Απριλίου 2024

Ο Πάπας ευλογεί τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε ένα από τα πιο αποφασιστικά βήματα που οδηγούν στο άνοιγμα της Καθολικής Εκκλησίας προς την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προχώρησε χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, επιτρέποντας επισήμως πλέον στους καθολικούς ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια.

Η καθολική ευλογία έχει μια μακραίωνη παράδοση, με τους ιερείς να έχουν ανά καιρούς ευλογήσει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων μέχρι και αντικείμενα, όπως καράβια και τείχη, προσευχόμενοι στον Θεό να τα βοηθήσει και να τα προφυλάσσει. Ομως, πολλοί υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία της Εκκλησίας έχουν από καιρό δηλώσει την αντίθεσή τους στην ευλογία ομοφύλων ζευγαριών. Φαίνεται πως αυτό δεν αντηχεί την αντίληψη του Πάπα. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι άνθρωποι που επιθυμούν την αγάπη του Θεού δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε εξονυχιστικές ηθικές αναλύσεις για να τη λάβουν».

Άρθρο Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην «Κ»: Εν ονόματι των παιδιών;

«Οχι» σε γάμους

Ο νέος κανονισμός ανακοινώθηκε επίσημα από το Γραφείο Δόγματος. Τον εισηγήθηκε ο επικεφαλής του, καρδινάλιος Βίκτορ Μάνουελ Φερνάντες, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αλλαγή δεν σημαίνει πως επιτρέπονται οι γάμοι ομοφυλοφίλων ούτε ότι αλλάζει το παραδοσιακό δόγμα αναφορικά με τις τελετές στις οποίες συμμετέχουν ομόφυλα ζευγάρια. «Ο νέος κανονισμός δεν παραβιάζει σε καμία περίπτωση το δόγμα της Εκκλησίας σχετικά με τον γάμο, καθώς δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση καμίας τελετής που θα μπορούσε να προσομοιάζει σε γάμο», εξήγησε, προσθέτοντας επιπλέον πως δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η Καθολική Εκκλησία εγκρίνει από χθες τους ομόφυλους δεσμούς.

Παρά τους περιορισμούς, ωστόσο, η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αν αναλογιστούμε πως μόλις το 2021 το Βατικανό είχε δηλώσει ότι η Καθολική Εκκλησία δεν θα μπορούσε ποτέ να στηρίξει την ευλογία των ομοφύλων ζευγαριών, αφού «ο Θεός δεν ευλογεί την αμαρτία».

Ο Πάπας ευλογεί τα ομόφυλα ζευγάρια-1
Πιστοί κρατούν πανό με ευχές για τα 87α γενέθλια του Πάπα Φραγκίσκου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μία ημέρα μετά, ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έκανε εκείνος δώρο στα ομόφυλα ζευγάρια, επιτρέποντας στους καθολικούς ιερείς να τους δίνουν την ευλογία τους. [A.P. Photo/Alessandra Tarantino]

Στην εισαγωγή του κειμένου, το οποίο στη συνέχεια εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον ίδιο τον Πάπα, ο καρδινάλιος Φερνάντες αναγνωρίζει πως η εν λόγω διεύρυνση στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να λάβουν ευλογία αποτελεί μια «πραγματική πρόοδο» και μια «χειροπιαστή και πρωτοποριακή συνεισφορά στο βαθύτερο νόημα της παπικής ευλογίας».

Ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι ο εκάστοτε ιερέας θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ανάλογα με τη συνθήκη και θα μπορεί να μην τελέσει την ευλογία εάν θεωρεί πως αυτή μπορεί να «αποτελέσει σκάνδαλο» ή να παρερμηνευθεί ως επικύρωση της συμβίωσης του ζευγαριού.

Προοδευτικός

Η απόφαση έρχεται σχεδόν δύο μήνες αφότου ο Πάπας απάντησε σε επιστολή συντηρητικών καρδιναλίων, οι οποίοι τον καλούσαν να πάρει θέση στο ζήτημα. Στις ερωτήσεις («dubia»), οι πέντε καρδινάλιοι τον ρωτούσαν εάν οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να εκκλησιάζονται. Ο Φραγκίσκος είχε απαντήσει, προκαλώντας έκπληξη, πως όχι μόνο μπορούν κανονικά να εκκλησιάζονται μα επιπλέον μπορούν να λαμβάνουν ευλογίες ως ζευγάρια, υπό την προϋπόθεση οι τελετές αυτές να μη γίνονται ούτε με τα ρούχα ούτε με το υπόλοιπο τυπικό του μυστηρίου του γάμου. Οι αναλυτικές λεπτομέρειες της ανακοίνωσης δημοσιοποιήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Αγίας Εδρας, Vatican News.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα για το άνοιγμα της Καθολικής Εκκλησίας προς την παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ+.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κεφαλή της μεγαλύτερης Εκκλησίας του πλανήτη, ο 87χρονος εδώ και δύο ημέρες Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει μια σειρά από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις εκτός από το άνοιγμα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η προώθηση του δικαιώματος στη Θεία Κοινωνία για τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς, κίνηση που επικρίθηκε από συντηρητικούς καθολικούς ως «αιρετική».

Αγγλικανική Εκκλησία

Το άνοιγμα προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα φαίνεται πως δεν απασχολεί μόνο την Καθολική Εκκλησία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Αγγλικανική Εκκλησία (η αυτόνομη και τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο χριστιανική εκκλησία) ευλόγησε ένα από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια στην ιστορία της.

Η Κάθριν Μποντ και η Τζέιν Πιρς έλαβαν ευλογία στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Σάφολκ της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Και οι δύο τους είναι πιστές και ενεργές στους κόλπους της Εκκλησίας και κατά τη διάρκεια της τελετής γιόρτασαν την αγάπη και τη φιλία τους, ενώ υποσχέθηκαν αφοσίωση η μία στην άλλη. Η ευλογία προς τα ομόφυλα ζευγάρια εγκρίθηκε προσφάτως από τη Σύνοδο των Επισκόπων, το ανώτατο όργανο της τριμερούς γενικής συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Στη διάρκεια της προσευχής, ο αρχιερέας Αντριου Ντότσιν είπε πως το ζευγάρι «συνεχίζει το προσκύνημά του με την ευλογία Σου, με Εσένα για οδηγό του στο σκοτάδι να τις φωτίζει και να τις βοηθά να διατηρήσουν την αγάπη τους ζωντανή για όλες τις ημέρες της ζωής τους».