28 Απριλίου 2024

Eκδημία μακαριστής Καθηγουμένης Μοναχής Θεοφανούς

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετά θλίψεως αναγγέλλει την αδόκητο εκδημία της μακαριστής Καθηγουμένης της προτύπου Ιεράς Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως, Μοναχής Θεοφανούς (κατά κόσμον Ελένης Σανταμούρη).

Η μακαριστή γεννήθηκε στην Τήνο το έτος 1935 και στην ηλικία των 18 μηνών ο πατέρας της, τότε Διάκονος, Παναγιώτης Σανταμούρης, τελών εν χηρεία, την αφιέρωσε στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου, μαζί με την –  μεγαλύτερη σε ηλικία –  κατά σάρκα αδελφή της.

Μοναχή εκάρη την 25ηΝοεμβρίου 1964 στην Ιερά Μονή Θεομήτορος Ηλιουπόλεως και την 11ηΦεβρουαρίου 2006 εξελέγη Καθηγουμένη αυτής, ενώ η ενθρόνισή της έλαβε χώρα την 3ηΟκτωβρίου του ιδίου έτους από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο.

Το σκήνωμα της μακαριστής Γερόντισσας έχει τεθεί προς προσκύνηση στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου, την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Λουτρακίου Κορινθίας.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου την Τρίτη 14ηΑὐγούστου και ώρα 12ημεσημβρινή στο Ιερό Μετόχιο. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ θα εκπροσωπήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.