4 Μαΐου 2024

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον βυζαντινό ναό της Σαμαρίνας Μεσσηνίας

Στον βυζαντινό ναό, της Σαμαρίνας, στην κοινότητα Καλογερόρραχης, του Δήμου Μεσσήνης, μετέβη την Κυριακή της Ε’ εβδομάδος των Νηστειών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ Χρυσόστομος και προέστη της θείας λειτουργίας. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου Αρχιμ. Προκόπιος Σμυρνής, ο εκ των αδελφών της Μονής Αρχιμ. Νεόφυτος Σαχλάς, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ανδρούσης Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Κρόμπας, ο εφημέριος της πλησιόχωρης ενορίας των Πετραλώνων Μεσσηνίας π. Κωνσταντίνος Κυριαζής, ο εφημέριος της Καλογερόρραχης π. Αναστάσιος Μαντζαφλάρης και ο Διάκονος Θεόφιλος Κυριάκος.

Μεταγενέστερες προσθήκες αποτελούν ο νάρθηκας με την ανοιχτή στοά στη δυτική πλευρά, καθώς και ο πύργος του κωδωνοστασίου, που θεωρείται φράγκικος (13ος αιώνας).Στο μέσον της βόρειας πλευράς του ναού διαμορφώνεται κιονοστήρικτο προστώο με μικρό καμαροσκεπές πρόσκτισμα στα δυτικά του.Στο εσωτερικό του ναού σώζονται θαυμάσιες τοιχογραφίες της «ακαδημαϊκής τάσης» της υστεροκομνήνειας ζωγραφικής (χαρακτηριστικές είναι οι μνημειακές παραστάσεις από το βίο του Χριστού), ενώ σε μεταγενέστερη περίοδο (14ος-15ος αιώνας) ανάγονται οι ολόσωμες μορφές αγίων στο νότιο τοίχο του κυρίως ναού. Με ενέργειες του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας προέβη στην αναστήλωση και συντήρηση του ναού και πλέον αποτελεί ένα πολιτισμικό καύχημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν συγκινητική η προσέλευση πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας ενώ παρέστησαν και ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.