30 Απριλίου 2024

Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Αιγιαλείας

Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Αιγιαλείας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ώρα 10.00 π.μ., στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου, καθώς και της μεγάλης πανηγύρεως της Πολιούχου του Αιγίου Παναγίας Τρυπητής.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το πνευματικό νόημα των αγίων αυτών ημερών και προέτρεψε τους Πατέρες, μέσα από τις πυκνές Ιερές Ακολουθίες, να μεταλαμπαδεύσουν στους πιστούς την κατάνυξη, την προσευχή, την πνευματική νίψη, καθώς και την ανάγκη να προσέλθουν στο Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως και κατόπιν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προκειμένου όλοι μαζί να ενωθούμε με τον Αναστάντα Κύριο.

Στη συνέχεια, κατόπιν επανειλημμένων αιτημάτων τοπικών φορέων, αλλά και απλών συνανθρώπων μας, που διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περιοχής της Αιγιαλείας, ως συνέπεια κυβερνητικών αποφάσεων περί της αναστολής της λειτουργίας και της μετακίνησης βασικών υπηρεσιακών δομών άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών, οι συμμετέχοντες στην Ιερατική Σύναξη, μετά από γόνιμη συζήτηση, κατέληξαν στα εξής:

Οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την αμετάπτωτη αγωνία τους, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή προσπάθεια υποβαθμίσεως της περιοχής της Αιγιαλείας μέσω της μετακινήσεως στη γειτονική πόλη των Πατρών σπουδαίων δημοσίου χαρακτήρος υποδομών ή της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών τους, που με βεβαιότητα συμβάλλουν στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας και κυρίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η αρχή έγινε με τη σιωπηλή κατάργηση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας και στη συνέχεια με την υπαγωγή και μετακίνηση του σημαντικού για την περιοχή μας Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, σήμερα επιχειρείται η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αιγίου. Απέναντι σε αυτή την άδικη κυβερνητική βούληση, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συμπαρίσταται σύσσωμη στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και της τοπικής κοινωνίας για τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Αιγίου ως αυτόνομου δικαστικού σχηματισμού, με πλήρεις οργανικές θέσεις και αρμοδιότητες.

Ο δικαστικός αυτός σχηματισμός αποτελεί έναν πυλώνα στην απονομή της Δικαιοσύνης για την κοινωνία της Αιγιαλείας, εξυπηρετώντας χιλιάδες πολίτες. Με την υποβάθμιση των Υπηρεσιών του Πρωτοδικείου και τη διαφαινόμενη κλιμακούμενη κατάργησή του, η Αιγιάλεια χάνει μια σημαντική δομή και δέχεται καίριο κοινωνικό πλήγμα.

Το Πρωτοδικείο Αιγίου έχει όλες τις απαιτούμενες υπό του νόμου προϋποθέσεις ώστε να παραμείνει ως αυτόνομο Πρωτοδικείο. Ως εκ τούτου:

1) Συμπαραστεκόμαστε στους Φορείς της πόλης μας, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

2) Αιτούμεθα τη διατήρηση των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αιγίου και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του.

3) Καλούμε τους πολιτειακούς παράγοντες να αναιρέσουν τη σχετική  απόφασή τους, προβαίνοντας στην αναθεώρηση και τροποποίηση του σχεδίου νόμου, ώστε να μην πληγεί αδίκως η περιοχή μας.

Μετά το πέρας της Ιερατικής Σύναξης, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους Ιερείς και τις οικογένειές τους καλό και ευλογημένο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και καλή Ανάσταση.

                  Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως