1 Μαΐου 2024

Θεόφιλος Γ΄ προς τον κλήρο της Πατριαρχικής Έδρας των Ιεροσολύμων: “Εργαστείτε για τη φροντίδα των ψυχών με πνεύμα ευθύνης που πηγάζει από ζήλο”

Συγκλήθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Θεόφιλου Γ’ και παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τα μέλη της Συνόδου διάφορα θέματα σχετικά με τα εκκλησιαστικά και ποιμαντικά διοικητικά πράγματα που εξυπηρετούν το Πατριαρχείο, τα μοναστήρια, τις εκκλησίες, τον κλήρο και τις κοινότητες. Επίσης ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις προετοιμασίες για την Ιερά Ανάσταση, ευχόμενος σε όλα τα μέλη του Ιερού Ναού σε όλα τα μέρη της Ιεράς Πατριαρχικής Έδρας Ιεροσολύμων ευλογημένη συνέχεια της Θείας Νηστείας και αποδεκτή πνευματική προσπάθεια. , να εισέλθουμε στη χαρά του Πάσχα με ευδαιμονία.

Προσευχές ύψωσαν και οι πατέρες της Ιεράς Συνόδου, ζητώντας την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη Θεοδώρητου, πνευματικού προϊσταμένου της Μονής Αγίου Συμεών στο Κατάμων. Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Γάζα και στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου υπό το πρίσμα των οδυνηρών γεγονότων, καθώς ο Μακαριώτατος μίλησε για τον ρόλο που έπαιξε το Πατριαρχείο παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ο Μακαριώτατος και η Ιερά Σύνοδος εξέτασαν επίσης την έκθεση του Σεβασμιωτάτου εκπροσώπου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Αρχιεπισκόπου Ανθεδόνας Νεκταρίου, σχετικά με τις επισκευές και ανακαινίσεις που έγιναν σε ορισμένα μοναστήρια και ιερά που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μακαριώτατος και η Ιερά Σύνοδος εξέτασαν επίσης τον οικονομικό απολογισμό που υπέβαλε ο Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αθηνών. Επιπλέον της συνημμένης έκθεσης σχετικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου των αιρέσεων που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Ο Μακαριώτατος και οι Πατέρες της Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν επίσης για τα όσα παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Κύπρου, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του εκ μέρους του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων στην κηδεία του αειμνήστου Πατριάρχη Σόφιας και πάσης Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου.

Επιπρόσθετα, ο Μακαριώτατος προέβη στις εξής αρχαιρεσίες:
– Διορισμός του Αρχιμανδρίτη Ειρώνιου, Πατριαρχικού Εφημέριου στη Μαντάμπα, ως μέλους της Ιεράς Συνόδου.
– Διορισμός του Αρχιμανδρίτη Χριστοδούλου ως Ηγουμένου της Μονής του Σταυρού.
– Διορισμός του Διακόνου Συμεών ως επόπτη της Μονής Οσίου Σίμωνος στο Κατάμον.

Ο Μακαριώτατος τόνισε επίσης τη σημασία του ποιμαντικού ρόλου του κλήρου και της πνευματικής ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι στα πνευματικά τους παιδιά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Επίσης, ο Μακαριώτατος διέταξε τους Πατέρες της Ιεράς Συνόδου και μέσω αυτών όλο τον κλήρο στην Πατριαρχική Έδρα Ιεροσολύμων, να εργαστούν για τη φροντίδα των ψυχών με πνεύμα ευθύνης που πηγάζει από ζήλο. Ενεργή αγάπη για την αληθινή συμβολή στην οικοδόμηση και την αναγέννηση της Εκκλησίας και τη διατήρηση της ενότητας της συμπληρωματικής σχέσης μεταξύ των μελών του Σώματος του Χριστού, καθώς και τη σημασία της επίγνωσής τους του πνευματικού και ηγετικού τους ρόλου απέναντι την Εκκλησία και τα παιδιά της και την ακούραστη προσπάθειά τους να επιτύχουν την ιερατική τους αποστολή ως πιστοί υπηρέτες του Κυρίου του Σωτήρος.

Συμπερασματικά, ο Μακαριώτατος και οι Πατέρες της Ιεράς Συνόδου προσέδωσαν προσευχές και ικεσίες στον ελεήμονα Θεό μας να χαρίσει την ειρήνη Του στους Αγίους Τόπους μας και να ενισχύσει τις ψυχές των πιστών με το Άγιο Πνεύμα Του και να τους χαρίσει τα πλούσια ελέη Του.