6 Μαΐου 2024

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας: “Ενισχύουμε τις ποιμαντικές πρωτοβουλίες εκείνες που θα εκφράσουν την αγάπη του Θεού”

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε πως «δεν συντρέχει λόγος να αλλάζει άρδην το Σύνταγμα (Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής) κάθε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια». Συγκεκριμένα, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναφορικά με το Καταστατικό, η οποία συνοψίζεται στο να μην γίνει καμία αλλαγή και να μην επανέλθει η Αρχιεπισκοπή για το θέμα στο Πατριαρχείο για τα επόμενα τρία χρόνια, ο Μητροπολίτης Αλέξιος είπε πως «πριν λίγα χρόνια μία αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επισκέφθηκε το Φανάρι με σκοπό να εργαστεί μαζί με την Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ορισθείσα από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Μετά από επανειλημμένες επισκέψεις και πολλές ώρες επισταμένων συζητήσεων, υπήρξε κοινή συναίνεση επί του παρόντος Συντάγματος. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η Αρχιεπισκοπή μας απέδειξε πως δεν συντρέχει λόγος να αλλάζει άρδην το Σύνταγμα κάθε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.

Φυσικά, εξυπακούεται πως η ζωή προχωρά και πως ορισμένες συνθήκες μπορούν να προκύψουν όπου το Σύνταγμα να χρειαστεί αναθεώρηση. Ωστόσο, όντας η μεγαλύτερη Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πιστεύω πως η Αρχιεπισκοπή μας έχει μεγαλώσει αρκετά και συνεχίζει να μεγαλώνει, ώστε να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Παναγιωτάτου. Είμαι κατά πάντα πεπεισμένος πως ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνεχίζει να εργάζεται όχι μόνο για τη διατήρηση αλλά και για την ενδυνάμωση του πνεύματος αγάπης και σεβασμού με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Ο περικαλλής Ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, στο Κέντρο Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ατλάντας οικοδομημένος κατά την Ορθόδοξη αρχιτεκτονική και ναοδομία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, πώς είναι η υγεία σας, πώς αισθάνεστε;

Μητρ. Αλέξιος: Δοξάζω τον Παντοδύναμο Θεό, διότι είμαι καλά στην υγεία μου και προσεύχομαι μάλιστα διά το καλώς έχειν του Ποιμνίου της καθ’ ημάς Μητροπόλεως Ατλάντας, ιδιαιτέρως δε για τους πιστούς εκείνους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Είθε το ταξίδι τους να είναι ασφαλές, να τους παρέχει ηρεμία, αναψυχή, και να επιστρέψουν ανανεωμένοι.

«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς είναι το Κέντρο Διακονίας που έχετε ιδρύσει στη Μητρόπολή σας; Τι περιλαμβάνει από απόψεως κτιριακών εγκαταστάσεων: Ποια τα προγράμματα του και η χρήση του;

Μητρ. Αλέξιος: Το Συνεδριακό Κέντρο Διακονία βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο της Μητροπόλεώς μας, ο οποίος υπερβαίνει τα 850 στρέμματα (220 acres). Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό να ενισχύσει την πνευματική ζωή των πιστών. Αναμφισβήτητα, η πιο αξιοσημείωτη διακονία που διεξάγεται στον εν λόγω χώρο, είναι η Θερινή Κατασκήνωση «Αγιος Στέφανος», όπου εκατοντάδες έφηβοι φιλοξενούνται διαδοχικά σε διάστημα πέντε εβδομάδων κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Η Κατασκήνωση «Αγιος Στέφανος» παρέχει στους νέους μας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον Θεό και την εν Χριστώ ζωή, αλλά και να γνωριστούν με Ορθόδοξους νέους από άλλες κοινότητες. Με κάνει να νιώθω υπερηφάνεια και χαρά, γνωρίζοντας πως τα παιδιά μας θεωρούν το Κέντρο Διακονίας δεύτερο σπίτι τους και ανυπομονούν να επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι.

Ωστόσο, η αποστολή του Συνεδριακού Κέντρου Διακονία δεν εξαντλείται στη Θερινή Κατασκήνωση, αλλά μέσα στο χρόνο πραγματοποιούνται και επιπλέον προγράμματα νεότητας, όπως οι διήμερες Συναντήσεις της Ομάδας GOYA πριν τα Χριστούγεννα και κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Σε αυτές τις συναντήσεις πρέπει να προσθέσουμε και τις μαζώξεις της Φοιτητικής Ομάδας OCF (Orthodox Christian Fellowship) της Μητρόπολης.

Τα μικρά οικήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για τις κατασκηνώσεις των νέων και άλλες εκδηλώσεις πνευματικής περισυλλογής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

Επιπλέον, πέραν των δραστηριοτήτων Νεότητας, στη Διακονία φιλοξενούνται και ποικίλες άλλες συναντήσεις όπως η Ετήσια Ιερατική Σύναξη κάθε Φθινόπωρο, ή η Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου. Μέσα στις τόσες πρωτοβουλίες, προσφέρεται επίσης ένα Εβδομαδιαίο Σεμινάριο Εκκλησιαστικών Τεχνών, επονομαζόμενο «Ακαδημία Λειτουργικών Τεχνών», το οποίο περιλαμβάνει παράδοση μαθημάτων Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας.

Τέλος, το κόσμημα της Διακονίας, είναι ο περικαλλής Ναός αφιερωμένος στη Θεοτόκο, ο οποίος Χάριτι Θεού, οικοδομήθηκε με παραδοσιακό τρόπο, κεκοσμημένος με πεποικιλμένα μαρμάρινα δάπεδα και παραδοσιακά λαξευμένους λίθους. Υπεράνω όλων δε, το σημείο αναφοράς και σεβάσμιο Προσκύνημα είναι η Εφέστιος Εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας, δωρηθείσα και αφιερωθείσα από την Αδελφότητα της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ως εκ τούτου, ο Ναός αυτός είναι το αγλάισμα της Μητροπόλεώς μας, και ο τόπος συνάντησης των ευλαβών προσκυνητών νέων και μεγαλυτέρων, που συναθροίζονται σε πνεύμα προσευχής και λατρευτικής ευλάβειας.

«Ε.Κ.»: Πώς το οικοδομήσατε όλο αυτό, εννοώ με τι οικονομικούς πόρους και από πού;

Μητρ. Αλέξιος: Ευχαριστούμε τον Θεό, επειδή όσον αφορά το Συνεδριακό Κέντρο Διακονία (συμπεριλαμβανομένου και του Ναού) δεν χρειάστηκε να βγούμε προς αναζήτηση χρημάτων. Με τη Χάρη του Θεού, ευσεβείς άνθρωποι προσήλθαν και προσέφεραν τα απαραίτητα αναλώματα για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, ώστε να εξυπηρετούνται οι διάφορες διοργανώσεις ποιμαντικών προγραμμάτων Νεότητας, αλλά και για ενήλικες.

Ο ενθουσιασμός άλλωστε του πιστού λαού καθιέρωσε κάθε χρόνο το Σάββατο μετά το Πάσχα να οργανώνεται το Πασχάλιο Γεύμα της Μητροπόλεώς, στο προσφιλές Κέντρο Διακονία στο οποίο συμμετέχουν περίπου 400 άνθρωποι. Ολοι αυτοί οι επισκέπτες βλέποντας ιδίοις όμμασι τη μοναδικότητα του χώρου, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία των νέων, καταθέτουν στο Ποίμνιό μας μία πληρέστερη και ενδελεχέστερη εικόνα της ειρήνης και της χαράς που βρίσκει κανείς σε αυτό το μέρος, με αποτέλεσμα πολλοί να συνεισφέρουν με όλη τους την καρδιά.

«Ε.Κ.»: Πώς πάει η Μητρόπολη Ατλάντας, οι κοινότητές της, ο κλήρος, ο λαός της, το πλήρωμά της εν γένει;

Μητρ. Αλέξιος: Η Μητρόπολη Ατλάντας αποτελείται από 74 ενορίες και όλες διακονούνται από ιερείς, μερικές δε εξ αυτών έχουν και δύο κληρικούς. Οφείλω εν προκειμένω να ομολογήσω ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται να διακρίνουμε μεταξύ των κληρικών που έρχονται (ή απευθύνονται) στη Μητρόπολή μας. Προσπαθούμε να έχουμε ιερείς, ιδιαίτερα νέους κληρικούς που χειροτονούνται εδώ στη Μητρόπολή μας, ώστε να καλλιεργείται και να εδραιώνεται το αίσθημα του ανήκειν στην καθ’ ημάς πνευματική εστία. Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε κενά. Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συντείνουν σε αυτή την πληρότητα: Πρώτα πρώτα είναι οι εύκρατες κλιματικές συνθήκες. Υστερα είναι η ζεστασιά των ανθρώπων, χαρακτηριστική της νοοτροπίας των κατοίκων των Νότιο-Ανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ, αλλά και η πίστη των ανθρώπων που απαρτίζουν τις κοινότητές μας. Αυτά τα δεδομένα, μαζί με πολλά άλλα με καθιστούν ευγνώμονα προς τον Θεό, για τις ευλογίες που απολαμβάνει η Μητρόπολή μας.

Η μικρή προβλήτα στην λίμνη εντός του χώρου του Κέντρου Διακονίας της Μητρόπολης Ατλάντας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας σήμερα για την Μητρόπολη Ατλάντας;

Μητρ. Αλέξιος: Αντί να μιλάμε για αγωνίες και ανησυχίες, προτιμότερο είναι να εκφράσουμε τη μέριμνα της Μητροπόλεως να εξασφαλίσει ένα πνευματικά καρποφόρο περιβάλλον, όπου οι ιερείς θα μπορούν να συνεχίσουν να υπηρετούν τους πιστούς μέσω αποφασιστικών διακονιών. Όμως, όσον αφορά μία φερέλπιδα «αγωνία» αυτή είναι η αέναη μέριμνα για τη διατήρηση της πνευματικής μέριμνας των νέων. Προς τούτο άλλωστε μεριμνούμε, ώστε όλοι οι έφηβοι της ομάδας GOYA να είναι ενεργοί στα προγράμματα νεότητας τόσο σε επίπεδο Ενορίας, όσο και σε επίπεδο Μητρόπολης. Για το σκοπό αυτό στη Μητρόπολή μας διεξάγονται επτά διαφορετικές διοργανώσεις όπως Winter Youth Rally (WYR), Hellenic Dance Festival (HDF), Conference Olympics και άλλες διάφορες.

«Ε.Κ.»: Τι θέματα απασχολούν τους κληρικούς και λαϊκούς στις κοινότητές σας;

Μητρ. Αλέξιος: Θα επαναλάβω και πάλι πως αντί να μιλάμε για τα προβλήματα που απασχολούν τους κληρικούς, θα πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα ενισχύσομε τις ποιμαντικές πρωτοβουλίες εκείνες που θα εκφράσουν την αγάπη του Θεού με τρόπο έμπρακτο έτσι ώστε αυτή η αγάπη να επιστρέφεται στον ιερέα αλλά και να διαχέεται μέσα στον λαό. Αν εργαστούμε με πνεύμα αγάπης τέτοιο που να μας επιτρέπει να έλθουμε εγγύτερα στον πιστό λαό, πώς μπορούμε τότε να μιλάμε για προβλήματα; Αισθάνομαι πως αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα που πρέπει να υπάρχει (και να καλλιεργείται) σε κάθε ενορία και υπέρ αυτού του πνεύματος προτρέπω τους πιστούς της Μητροπόλεως Ατλάντας να εργαστούν.

«Ε.Κ.»