26 Απριλίου 2024

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα μηνύματα των προκαθημένων των Εκκλησιών και των χριστιανών ιεραρχών γενικότερα, για άλλη μια χρονιά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ξεχωρίζει. Για το γεγονός ότι, όπως λέμε στην τεχνική της επικοινωνίας, είναι “ενημερωμένο”, έχει δηλαδή “παλμό”, συγχρονισμένο με τις εξελίξεις. Κυρίως, διότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει θάρρος και τόλμη να ομολογεί την αλήθεια και με παρρησία να προσδιορίζει και το δρόμο που θα οδηγούσε στην υπέρβαση, στη διέξοδο απ’ τις συνθήκες δυσκολίας.

Το φετινό χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας είναι αφιερωμένο στο αγαθό της ειρήνης. Και βέβαια τί περισσότερο ποθεί η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στον καθ’ ημάς εγγύς περιβάλλον, απ’ την ειρήνη, αυτή που θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα δεδομένη… Και που δεν είναι, διότι, όπως καταθέτει και στο κείμενο του ο Ιεράρχης που αγωνίστηκε με όλο του το είναι για την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία, έχοντας ζήσει σε τρυφερή ηλικία τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τις εμφύλιας σύγκρουσης στην Πατρίδα, πολεμικές συγκρούσεις εξελίσσονται.

Καθότι «…οδύνη ατέρμονη κυριαρχεί από τον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Συγχρόνως πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν στη Συρία, στην Υεμένη και γενικότερα στην Ασία και την Αφρική, ενώ συχνές είναι οι τρομοκρατικές ενέργειες σε πολυπληθή δυτικά αστικά κέντρα. Δεν έπαυσαν να ταλαιπωρούν της οικουμένη και άλλης μορφής πόλεμοι, οικονομικοί, διπλωματικοί, ιδεολογικοί…». Και για εκείνον ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απαράδεκτος, με τα κριτήρια ισχύος και στρατηγικής που τα προσεγγίζουμε στην πολιτική ανάλυση. Είναι απαράδεκτος διότι είναι έκφραση εγωκεντρισμού, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού.

Σε άλλο σημείο εξ’ άλλου του μηνύματος του αυτά τα φαινόμενα της ανθρώπινης φύσης και κοινωνίας προσδιορίζει και ως εχθρούς της ειρήνης. Εμφανής και η καταδίκη για την εκ’ νέου βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τις αποφάσεις του καθεστώτος του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί, αλλά και διότι στις συγκρούσεις στη Συρία και στη Μέση Ανατολή δεκάδες ναοί – σπάνια μνημεία του Χριστιανισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς καταστρέφονται.

Και τούτο, καθώς «… η βία και η αυθαιρεσία έφτασαν να βεβηλώνουν ακόμη και χώρους ιερούς…». Εξ’ άλλου γίνεται ακόμη πιο οξύς στη συνέχεια ο σοφός Ιεράρχης, καθώς καταγγέλλει ότι «Τα συμφέροντα των ποικιλώνυμων ισχυρών χρησιμοποιούν ως πολεμικό όπλο την παραπληροφόρηση, για να υποδουλώσουν τη σκέψη και τη συνείδηση πολλών».

Το μήνυμα κατά του εγωκεντρισμού

Όπως προαναφέρθηκε και αποτελεί μια βασική γραμμή της θεολογικής και φιλοσοφικής σκέψης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ο εγωκεντρισμός είναι ο αυτό που πολεμάει την ειρήνη. «…Εκ πρώτης όψεως το αντίθετο της ειρήνης θεωρείται ότι είναι ο πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος ότι το αντίθετο της ειρήνης είναι κατά βάθος ο εγωκεντρισμός, με ποικίλες μορφές – αλαζονεία, υπερηφάνεια, εγωπάθεια, μεγαλομανία- αυτός καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των λαών και υποδαυλίζει μικρές και μεγάλες συγκρούσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εισδύοντας στο βαθύτερο νόημα της Γιορτής των Χριστουγέννων, καλεί για συμμετοχή σε προσπάθειες ειρηνοφόρες, ώστε να μην παραμένει μόνο ευχή και προσδοκία της ανθρώπινης κοινωνίας. Καθώς «…η ειρήνη δεν είναι απλώς ευχή, είναι θείο δώρο και επίτευγμα της συνεργίας του ανθρώπου με το Θεό… η ορθόδοξη χριστιανική εμπειρία αναφέρεται σε μια πολυεδρική ειρήνη με τον εαυτό μας, με τους συνανθρώπους μας, με τον Θεό, με την κτίση».

Και ο τρόπος για την υπέρβαση των συγκρούσεων που στερούν την ειρήνη στα μικρά και ευρύτερα περιβάλλοντα, προσδιορίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και τα προαπαιτούμενα. «Μέσα στο φως της Γεννήσεως του Χριστού αναδεικνύονται τα βασικά προαπαιτούμενα για την εδραίωση της ειρήνης, θεογνωσία, αγάπη, ταπεινοφροσύνη».

slpress.gr