26 Απριλίου 2024

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στη “Φωνή της Ελλάδας”

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

«Στο άκουσμα της «Φωνής της Ελλάδας», ταξιδεύω νοερά στο πρώτο πόστο μου στην ξενιτειά, στην Οδησσό της Ρωσίας τότε, της Ουκρανίας σήμερα. Ώρες ολόκληρες τα βράδια στο κρύο, στην παγωνιά, πήγαινα τη βελόνα στο ράδιο που μου είχε δώσει η μητέρα μου δεξιά και αριστερά, για να ακούσω τη «Φωνή της Ελλάδας». Τον αγάπησα αυτόν τον σταθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριότατος στη Νατάσα Βησσαρίωνος και συμπλήρωσε «Άκουγαν τα αφτιά μας την ‘Φωνή’ και τα μάτια μας γέμιζαν δάκρυα… Μόνο όποιος είναι ξενιτεμένος ή ναυτικός μπορεί να νιώσει τα συναισθήματα αυτά… ».

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ μίλησε για το ταξίδι της ζωής του από την Κρήτη, όπου γεννήθηκε, στην Οδησσό, και από εκεί στην Αφρική, την «Ήπειρο του μέλλοντος» όπως την αποκάλεσε. Αναφέρθηκε στο πλούσιο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στις 45 χώρες της Αφρικής, με τη δημιουργία σχολείων, ορφανοτροφείων, ιατρικών και πολιτιστικών κέντρων ενώ όπως είπε, όπου κι αν ταξίδεψε, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της αφρικανικής ηπείρου, συνάντησε Έλληνες. «Δεν υπάρχει μέρος της Αφρικής, χωριό, πόλη ακόμη και μέσα στη ζούγκλα, που να μην έχω συναντήσει Έλληνα. Πηγαίνω κοντά τους και μιλάμε την ελληνική λαλιά» τόνισε.

Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε ακόμη, στο έργο ανακαίνισης και αναπαλαίωσης ιστορικών ελληνορθόδοξων ναών όπως της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ που άνοιξε τις πύλες του πριν λίγες ημέρες, αλλά και στο μεγαλόπνοο σχέδιο της ανακαίνισης της μεγαλύτερης εκκλησίας της Μέσης Ανατολής, του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Χριστού στο Πορτ Σάιντ.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις αφρικανικές χώρες, τα παιδιά που παίζουν ξυπόλητα αλλά διατηρούν το χαμόγελο στα χείλη τους, ο πόλεμος στην Ουκρανία που ζούσαν χιλιάδες ομογενείς, ο εορτασμός της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων στην Αφρική και η ομογένεια της Αιγύπτου που είναι ακόμη «δυνατή» πρωταγωνίστησαν στη συνομιλία ενώ ο Μακαριότατος έστειλε τις ευχές του για μια καλή χρονιά στον Απόδημο Ελληνισμό!

Ακούστε τη συνέντευξη: