2 Μαΐου 2024

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη Σύρου

Στον ανεγερθέντα επί του τόπου Ευρέσεως, το 1936, της αγίας Εικόνας του Αγίου Δημητρίου ομώνυμο Ιερό Ναό τελέσθηκε απόψε Εόρτιος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου και την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κας Αικατ. Μονογυιού, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου κ. Πέτρου Ραουζαίου, των Δημοτικών Συμβούλων κας Ειρήνης Δράκου και κ. Ιω. Βρούτση, του Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημ. Βαφία και πολλών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν και συνεχώς προσήρχοντο για προσκύνηση της Εικόνος του Αγίου, παρά τις επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ομιλών προς το εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , εξ αφορμής του ικετευτικού ύμνου της Ακολουθίας του Αγίου «ρύσαι ημάς της ενεστώσης απειλής», υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία των ύμνων της Εκκλησίας, λέγοντας ότι πάντοτε οι πιστοί αντιμετώπιζαν απειλές στη ζωή τους, όπως στην εποχή μας την πανδημία του κορωνοϊού, και κατέφευγαν στους Αγίους ζητώντας την προς Κύριο μεσιτεία τους.
Ανεφέρθη, προς τούτοις, στον τιμώμενο Άγιο Δημήτριο, ο οποίος με τον λογχισμό του «αναζωγράφισε» τη σταυρική θυσία του Κυρίου και μας υπενθυμίζει τη δύναμη της πίστεως, με την οποία ο Νέστωρ « του Λυαίου καθείλε την έπαρσιν».
Τόνισε, μάλιστα, την ευθύνη των μεγαλυτέρων απέναντι στα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές προκλήσεις, που δηλητηριάζουν την ψυχή τους, και τους κάλεσε να μεταλαμπαδεύσουν στην ψυχή των παιδιών την πίστη στο Χριστό, με την οποία θα νικούν τους πολλαπλούς Λυαίους της ζωής τους!
Και, καθώς η Ακολουθία αναμεταδιδόταν απ’ ευθείας μέσω του Περιφερειακού Τηλεοπτικού “SYROS TV1”, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ απευθύνθηκε προς όλους τους γονείς και τους κάλεσε να προτρέπουν τα παιδιά τους να φοιτούν στα Κατηχητικά Σχολεία, η λειτουργία των οποίων ήδη ξεκίνησε στα νησιά της Μητροπόλεως.
Τέλος ευχαρίστησε τους πιστούς για την παρουσία τους και ευχήθηκε σε όσους και όσες εορτάζουν.