1 Μαΐου 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Πάντων Λευκωσίας

Τη σημερινή Κυριακή, τη γνωστή σε όλους μας ως Κυριακή των Αγίων Πάντων, μία εβδομάδα μετά την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, τιμάται η μνήμη όλων ανεξαιρέτως των αγίων, γνωστών και αγνώστων.

Στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, εορτάστηκε με πανηγυρικό τρόπο η μνήμη των Αγίων Πάντων στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Μακεδονίτισσα, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα μαρτυρούσε για ακόμη μία φορά την περίσσεια ευλαβείας τού χριστεπωνύμου λαού της Κύπρου προς την Εκκλησία και τους αγίους μας. Με την εορταστική αυτή ατμόσφαιρα της πανήγυρης όλων των αγίων της Εκκλησίας μας ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινητών εορτών του εκκλησιαστικού ενιαυτού, ο οποίος ξεκίνησε με το Τριώδιο και την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.

Στο Κοινωνικό, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα που κληροδοτούν όλοι οι άγιοι σε μας, που δεν είναι άλλο από το ολοκληρωτικό δόσιμο του εαυτού τους στον Θεό και στον συνάνθρωπο. «Τιμά και γεραίρει η Εκκλησία μας σήμερα όλους τους αγίους μας. Και Προφήτες, και Ιεράρχες και Μάρτυρες και Ομολογητές. Όλους εκείνους που ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον των ανθρώπων, που σήκωσαν στον ώμο του τον Σταυρό τού Κυρίου και βίωσαν μία θυσιαστική επίγεια πορεία και ταυτόχρονα άφησαν κατά μέρος τα επίγεια, τα πρόσκαιρα και παροδικά και ενδιαφέρθηκαν για τα μόνιμα, τα άφθαρτα, τα επουράνια. Όχι μόνο για όλους αυτούς που η Εκκλησία τελεί την μνήμη ξεχωριστά για τον καθένα, αλλά αυτή την Κυριακή όρισε να τιμά όλους αυτούς, γνωστούς σε μας και αγνώστους (αλλά γνωστούς και οικείους στον Θεό) που πρόσφεραν την ζωή τους στον Θεό και στην εικόνα τού Θεού, τον άνθρωπο.

Αγαπητοί μου, ο άνθρωπος όταν έχει αγάπη μέσα του, όταν έχει ταπείνωση, αυτές τις δύο αρετές που συνδέονται μεταξύ τους, σημαίνει πως δυνάμει κατέχει όλες τις αρετές, καθότι αγάπη και ταπείνωση ξεχωρίζουν, διότι είναι αντίθετες προς τον διάβολο και με αυτές απαλλάσσεται ο άνθρωπος από τα επίγεια δεσμά. Αγάπη είναι ο Θεός, κι ο άνθρωπος που κοσμεί την ψυχή του με αγάπη σημαίνει πως ο ίδιος ο Θεός κατοικεί εντός του. Το Άγιον Πνεύμα τού παρέχει πληρότητα ζωής με όλους τους καρπούς Του, με επικεφαλής την αγάπη. Για αυτό, εκεί που πρέπει να δώσει έμφαση ο άνθρωπος στον αγώνα του, είναι στην αγάπη και την ταπείνωση, όπως μας υπέδειξε ο ίδιος ο Κύριος. Που ενώ ήταν Θεός ανέβη στον Σταυρό και κατέβηκε στον Άδη και έπειτα αναστήθηκε για να μας ανοίξει τον δρόμο τής Βασιλείας Του.

Μέσα στα σχέδια τού Θεού ήταν η ενσάρκωση τού Υιού Του και η θυσιαστική Του διάθεση. Και η ένωση με τον Θεό θα πραγματοποιηθεί αν ζούμε ἐν Χριστῷ και έν Ἁγίῳ Πνεύματι, την μυστηριακή ζωή τής Εκκλησίας που μας την προσφέρει η ίδια η Εκκλησία.  Αυτοί λοιπόν οι άγιοι, προγεύονταν από αυτή την ζωή όλα όσα θα βιώνουν στην αιωνιότητα. Η επίγεια πορεία τους είχε ως τέλος και προορισμό τον αγιασμό και το πέτυχαν. Ζούσαν με το φρόνημα τού Χριστού και πέτυχαν την Βασιλεία Του, που έχει ετοιμαστεί για τον άνθρωπο και μόνο για τον άνθρωπο».

Μετά την οπισθάμβωνο ευχή, ο Μακαριώτατος προέβη στη χειροθεσία σε αναγνώστη δύο ευλαβέστατων νεαρών μελών τής ενορίας Αγίων Πάντων, τού Σοφοκλή και τού Κυριακού, που από νηπιότητός τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία.

Ακόμη, πριν την απόλυση, ο Μακαριώτατος, προτάσει τής Εκκλησιαστικής Επιτροπής τίμησε δημοσίως μία σημαντική προσωπικότητα τόσο για την ενορία των Αγίων Πάντων όσο και για την Εκκλησία τής Κύπρου, τον καλλικέλαδο αλλά και εγκρατή ιεροψάλτη, θεολόγο και εκπαιδευτικό Δρ. Γεώργιο Κάκκουρα, του οποίου η επί δεκαετίες προσφορά προς την Εκκλησία μας έχει ήδη καταγραφεί στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία τού νησιού μας. Τόσο η δράση του στην εκπαίδευση, στις κατηχητικές συνάξεις, στις Κατασκηνώσεις τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου γενεές νέων ανθρώπων τής Κύπρου ανδρώθηκαν και καταξιώθηκαν μέσα στην Εκκλησία, όσο και η επιστημονική του κατάρτιση και συμβολή σε θέματα αγιολογίας και για τους εντός αλλά και εκτός της Κύπρου αγίους, προστίθενται στην ανιδιοτέλη επί μακρόν ιεροψαλτική του προσφορά στον περικαλλή ναό των Αγίων Πάντων. Ο Μακαριώτατος επέδωσε στον κ. Γεώργιο Κάκκουρα μία ευμεγέθη επάργυρη εικόνα τής Παναγίας Ελεούσης τού Κύκκου.

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος τίμησε και τον κ. Γεώργιο Κούκο για την επίσης μακρόχρονη προσφορά του στην Εκκλησία και την αφιλοκερδή ιεροψαλτική του διακονία.

«Παρακαλούμε», κατέληξε ο Μακαριώτατος, «τον Επουράνιο Θεό να σας αντιπροσφέρει την όλη σας προσφορά εκαντοπλασίως στον ουρανό»!