Αρχική > > ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ > Οικουμενικό Πατριαρχείο > Άνοιξε το πρώτο τμήμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο – Η τελετή εγκαινίων – ΒΙΝΤΕΟ

Άνοιξε το πρώτο τμήμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο – Η τελετή εγκαινίων – ΒΙΝΤΕΟ

Σημαντική ημερομηνία είναι η σημερινή για τον ποντιακό ελληνισμό. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, μετά από 3,5 και πλέον χρόνια εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, είναι πλέον επισκέψιμο, έστω και σε ένα μικρό τμήμα του. Με μια τελετή «εγκαινίων», που πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Μαΐου 2019, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ναντίρ Αλπαρσλάν, του νομάρχη Ισμαήλ Ουστάογλου, του δημάρχου Τραπεζούντας Μουράτ Ζορλούογλου, καθώς και αρκετών άλλων επισήμων, η μονή-σύμβολο για τους Έλληνες του Πόντου άνοιξε ξανά τις πύλες της για το κοινό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 61saat.com, ο Ν. Αλπαρσλάν, στην ομιλία του, χαρακτήρισε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά ένα ιστορικό «αριστούργημα» και ανέφερε πως τα σημερινά «εγκαίνια» πιστοποίησαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών αποκατάστασης του εμβληματικού συγκροτήματος που δεσπόζει αιώνες τώρα στο όρος Μελά. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μνημείο που δίνει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτός ο μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός διατηρείται. Είναι η μεγαλύτερη ευθύνη μας να τον μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές με ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε τις απαραίτητες αποκαταστάσεις στο χώρο και το μνημείο, διατηρώντας αυτό το μέρος “σαν τα μάτια μας”, επειδή έπρεπε να περάσει και στις μελλοντικές γενιές».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στις μελέτες που έγιναν και χτύπησαν το καμπανάκι για το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε η ιστορική μονή από τους βράχους στις μεγάλες απότομες πλαγιές. Έπρεπε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει μια μακροπρόθεσμη και εμπεριστατωμένη μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης.

Σημείωσε δε πως μέσα στο επόμενο έτος ολόκληρο το μοναστηριακό συγκρότημα καθώς και η γύρω περιοχή θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως και οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να επισκεφθούν άνετα και χωρίς ρίσκο «αυτό το αριστούργημα» που θα παραδοθεί «στην υπηρεσία της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τοπικές Αρχές αναμένουν πλέον πλήθος επισκεπτών τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες και σημείωσε ότι από τη δική του πλευρά γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να ολοκληρωθούν και άλλα έργα που σχετίζονται με πολιτιστικά μνημεία της χώρας.

Related posts