27 Απριλίου 2024

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε στη χώρα την ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων

A boy dressed in a traditional hutsuls suit lights a candle inside a church during Christmas celebrations in Kryvorivnia village, Ukraine, Monday, Dec. 25, 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Δύο μήνες πριν από την συμπλήρωση δύο ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε έναν πόλεμο που διέψευσε σε διάρκεια και εξέλιξη, όλες τις αρχικές προβλέψεις ο Κώστας Ονισένκο, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία και ώρα και ο διεθνολόγος Θεόδωρος Τσίκας μίλησαν στις «Συνδέσεις» για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη δοκιμαζόμενη χώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που φέτος γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και όχι στις 7 Ιανουαρίου, όπως το γιορτάζουν οι Ρώσοι και οι περισσότεροι Ουκρανοί» δήλωσε στον Κώστα Παπαχλιμίντζο ο δημοσιογράφος που τα τελευταία χρόνια ζει στο Κίεβο.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν ήθελε να πάρει θέση σε αυτό το (θρησκευτικό) θέμα, ακόμα και όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή αλλά βλέποντας τη συνεργασία που είχαν ορισμένοι ιερείς της Ουκρανικής εκκλησίας με τους εισβολής πήρε θέση υπέρ της αυτοκέφαλης Ουκρανικής εκκλησίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η επίσημη αλλαγή του εορτασμού» είπε χαρακτηριστικά. Και όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ «πήρε επίσημα θέση ο πρόεδρος Ζελένσκι, κάτι που αρνιόταν για καιρό για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε στη χώρα την ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων – Ο Κ. Ονισένκο μιλά για τις εξελίξεις
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Μιλώντας για το την κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα o Eλληνο-ουκρανός δημοσιογράφος δήλωσε ότι το 2023 σημαδεύτηκε από την «αποτυχημένη», όπως την χαρακτήρισε αντεπίθεση των Ουκρανών που δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν παρά την στήριξη της Δύσης.

«Αν και περιμέναμε κάποια στασιμότητα βλέπουμε καθημερινές επιθέσεις με drones και πυραύλους από την μεριά της Ρωσίας» επισημαίνοντας ότι τα Χριστούγεννα σημαδεύτηκαν από δεκάδες επιθέσεις εκατέρωθεν με τον ρωσικό στρατό να καταλαμβάνει μιας στρατηγικής σημασίας πόλη.

Έχουμε χάσει από τα ραντάρ μας αυτόν τον πόλεμο

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Κώστας Τσίκας εστίασε στο γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φύγει από την πρώτη γραμμή της δημοσιότητας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Είναι ένας πόλεμος που εξελίσσεται πολύ κοντά μας και τον έχουμε σχεδόν χάσει από τα ραντάρ», πρόσθεσε ο κ. Τσίκας ο οποίος αναφέρθηκε τα μεγάλα προβλήματα για τους Ουκρανούς που έχουν να κάνουν και με την εμπλοκή στα θέματα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τη Δύση.

Από την πλευρά του ο Κ. Ονισένκο μετέφερε τις πληροφορίες ότι οι Ουκρανοί θα λάβουν τα πρώτα F-16 εκτιμώντας ότι εάν συμβεί αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα στα μέτωπα του πολέμου με τη Ρωσία.

«To μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει εμπλακεί το θέμα της Ουκρανίας στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι στη χρονιά που ανοίγει σε λίγες μέρες έχουμε αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2024, και οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν το ένα από τα δύο σώματα, προσπαθούν να μπλοκάρουν τον πρόεδρο Μπάιντεν για να για να ζητήσουν ορισμένα άλλα ανταλλάγματα που έχουν σχέση με το εσωτερικό, με το μεταναστευτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε ο κ. Τσίκας.

Στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την άνοιξη καθώς ο χειμώνας σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ βαρύς και καμία από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες δεν θα επιχειρήσει χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους.

Πηγή: EΡΤΝΕWS