28 Απριλίου 2024

Πάτρα: Το παραδοσιακό κηροπλαστείο με τα χριστουγεννιάτικα χειροποίητα κεριά

Ο Δημήτρης Αβράμης ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολούνται με το κερί και το κηροπλαστείο του μετρά πολλά χρόνια, καθώς η επιχείρηση δημιουργήθηκε αρχές του 1900 και βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, ενώ θεωρείται ένα από τα παλαιότερα καταστήματα της πόλης.

Αυτές τις γιορτινές μέρες στο εργαστήριο δημιουργούνται χειροποίητα χριστουγεννιάτικα κεριά και ο κ.Αβράμης μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3, για τον τρόπο παρασκευής τους, αλλά και τις παραγγελίες που λαμβάνει αυτό το γιορτινό διάστημα.

«Τα κεριά προέρχονται από την τεχνογνωσία μας πολλών ετών, έχουμε εκπαιδευτεί, είμαστε τρίτη γενιά. Όλα τα κεριά μας φτιάχνονται στο χέρι. Το μυστικό είναι τα όμορφα κεριά, να καίγονται και όμορφα, αυτό σημαίνει ότι προσθέτουμε και άλλα χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται, και αυτό είναι η διαφάνεια. Όταν ανάψει το κερί, θα περάσει όλο το φως μέσα, οπότε θα έχετε μια φωτεινότατη πηγή, καίγεται στην κατακόρυφο και δεν διαλύεται. Είναι το μείγμα που χρησιμοποιούμε. Πριν βγούνε στην πώληση κάθε κερί τεστάρεται», όπως ανέφερε.

Ρεπορτάζ: Αθανασία Σταμοπούλου