27 Απριλίου 2024

“Μέλος Εναρμόνιον Θεολογίας” – Η εορτή της Υπαπαντής μέσα από την Υμνολογία της

Αναντίρρητα η ορθόδοξη υμνογραφία κατέχει μεγάλους θησαυρούς, θεολογικής, φιλοσοφικής και μουσικής αξίας! Κάθε ύμνος της Εκκλησίας μας δεν αποτελεί απλώς ποίηση, αλλά έναν “παφλασμό” ιερών συναισθημάτων, νοημάτων και πνευματικών βιωμάτων κάποιων Πνευματοφόρων Υμνογράφων, οι οποίοι οιστρηλατούμενοι από “θείον έρωτα” προσεύχονται, κηρύττουν και κατηχούν τον λαό του Θεού, με λόγο έμμετρο, με λόγο ποιμαντικό και πνευματικό. 

Μία εξέχουσα και ευλογημένη μορφή των γραμμάτων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος εκτός των άλλων υπήρξε ένας ταπεινός, φιλακόλουθος και φιλάγιος ψάλτης, λέγει αναφερόμενος στην ψαλτική ότι είναι η μουσική των αγγέλων!

Πραγματικά ως μουσική αγγελόπνευστη διακονεί το μυστήριο του ένσαρκου Λόγου, επενδύοντας τον Θεολογικό λόγο, για να μπορεί το σώμα της Εκκλησίας να «πλέκει» στον Θεό Λόγο «εκ λόγων μελωδίαν». Γι’ αυτό και δεν βρήκαν στην Ορθόδοξη λατρεία ποτέ θέση τα μουσικά όργανα. Στην Εκκλησία, «όργανο» γλυκύφθογγο του Αγίου Πνεύματος γίνεται κάθε πιστός, με την καθαρή καρδιά του. «Αυτός ο άνθρωπος ψαλτήριον γενόμενος», λέγει ο Μέγας Αθανάσιος.

Επιθυμώντας να καταστήσουμε τους φοιτητές μας “Ψαλτήρια τερπνά” εντάξαμε, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τον υπό τον τίτλο “Μέλος Εναρμόνιον Θεολογίας” κύκλο μηνιαίων μαθημάτων, την ευθύνη της διδασκαλίας των οποίων φέρει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλάδελφος Καφαλής, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Βελγίου.  

Δια μέσου των μαθημάτων αυτών θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, ύμνους και ψάλματα της Εκκλησίας, τα οποία θα έχουμε την δυνατότητα να ψηλαφήσουμε δια μέσου των οφθαλμών των πατέρων και των μεγάλων θεολόγων της Ορθοδοξίας. 

Μελετώντας τις μουσικοθεολογικές ανθοδέσμες υμνογραφίας των εορτών της Εκκλησίας θα γνωρίσουμε επιπλέον ορισμένες μορφές επιφανών ψαλτών, τους οποίους θα ακούσουμε να αποδίδουν τα μέλη που θα εξετάζουμε σε κάθε μάθημα.

Με αφορμή την αυριανή Δεσποτικοθεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού και με την ελπίδα ότι οι μαθητές και φίλοι της Σχολής μας θα αγκαλιάσουν και αυτόν τον κύκλο των μαθημάτων, σας κοινοποιούμε το μάθημα που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2022 με θέμα “η εορτή της Υπαπαντής μέσα από την υμνολογία της”. 

Πηγή :  Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Βελγίου