17 Μαΐου 2024

Τελέστηκε το ενδέκατο ετήσιο μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄

Τελέστηκε το ενδέκατο ετήσιο Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στη Λευκωσία.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ προέστη του Μνημοσύνου του αειμνήστου προκατόχου του. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος μετέβη στο παλαιό Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνος Λευκωσίας, όπου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και κατέθεσε στεφάνι. Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Α. Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, της Πρεσβείας της Ελλάδος, κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ, καθώς και εκ μέρους των κατά σάρκα συγγενών του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου. Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο, τον Αιδεσιμολογιώτατο  Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυπριανό Κουντούρη, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Δημοσθένους και τους Ευλαβεστάτους Διακόνους π. Μιχαήλ Νικολάου και π. Ανδρέα Ματέι.

Μετά το μνημόσυνο ο Επίσκοπος Μεσαορίας εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, τον οποίο παραθέτουμε παρακάτω.

Το Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018, ανήμερα της κοιμήσεως του αοίδιμου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ θα τελεστεί Όρθρος, Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στον ι.ν. Αγίου Σπυρίδωνος, Παλαιό Κοιμητήριο Λευκωσίας. Της Ακολουθίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.