19 Μαΐου 2024

Ο Κωνσταντίνος Δήμτσας για τον μακαριστό ηγούμενο της Ι.Μ. Δοχειαρίου: “Υπήρξε ζηλωτής της Ορθοδόξου πίστεως”

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την οσιακή κοίμηση του Αρχιμανδρίτου Γέροντος Γρηγορίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου», δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο κ. Δήμτσας αναφερόμενος στο έργο του, ανέφερε και τα εξής: «Υπήρξε ζηλωτής της Ορθοδόξου πίστεως και ακαταπόνητος εργάτης της αρετής και αυτό το πνεύμα το μετέδιδε και στα πνευματικά του τέκνα. Κατά την μακρά ηγουμενία του, επέτυχε να μετατρέψει τη Μονή Δοχειαρίου σε πραγματική πνευματική κυψέλη, ενώ διά πολλών κόπων και αγώνων συνέβαλε καίρια στην επιτυχή αναστήλωση ενός πανάρχαιου μοναστηριού, που κοσμείται δι’ ενός εκ των ωραιοτέρων Καθολικών του Αγίου Όρους. Αξίζει το μεγάλο αναστηλωτικό έργο που επιτελέσθηκε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

Η Ελληνική Πολιτεία, την οποία έχω την εξαιρετική τιμή και ευθύνη να εκπροσωπώ ως πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, οφείλει στον Γέροντα Γρηγόριο μεγάλη ευγνωμοσύνη για σύνολη τη συμβολή του στην Αγιώνυμο Πολιτεία. Είναι βέβαιο ότι ο Γέρων Γρηγόριος ο Δοχειαρίτης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην Αδελφότητα όσο και στα πνευματικά του παιδιά εντός και εκτός Αγίου Όρους, που συνδέθηκαν πνευματικά με αυτόν και τον αγάπησαν βαθιά, ως ηγούμενο, αλλά και ως πνευματικό πατέρα και γέροντα».

Καταληκτικά, υπογράμμισε: «Εύχομαι ταπεινά ο Κύριος, διά των πρεσβειών της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, την Οποία σε όλη του την ζωή διακόνησε με αφοσίωση, να αναπαύσει τη μακαρία ψυχή του και να παρηγορήσει την απορφανισμένη Αδελφότητα και τα πνευματικά του τέκνα. Ας έχουμε την ευχή του!».