2 Μαΐου 2024

Η Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» στην Κωνσταντινούπολη – ΒΙΝΤΕΟ

Τη Βασιλίδα των Πόλεων, την Πόλη της καρδιάς και των ονείρων μας επισκέφτηκε η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», ύστερα από σεπτή πρόσκληση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλλου.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, η χορωδία υποβάλλει ταπεινά τα σέβη της και καταθέτει, για μια ακόμα φορά, θυγατρικώς τη βαθιά της ευγνωμοσύνη στον Πατριάρχη του Γένους για τη γεμάτη αυταπάρνηση διακονία Του, αλλά και για την ανυπέρβλητη πατρική στοργή, με την οποία υποδέχεται, κάθε φορά, τα μέλη της χορωδίας.

Μετά το προσκύνημα στο Πατριαρχείο, οι χορωδοί και οι μουσικοί επισκέπτονται την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Γίνονται δεκτοί με μεγάλη εγκαρδιότητα από το Διευθυντή της Σχολής, τον κ. Δημήτρη Ζώτο. Ξεναγούνται  στο ιστορικό Σχολείο, επικοινωνούν με τούς μαθητές, που είναι μαζί τα καλοκαίρια στην Παιδόπολη, γνωρίζουν τους καθηγητές και παρακάθονται όλοι μαζί στη μεσημεριανή τράπεζα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, με πρωτοβουλία και μέριμνα του αγίου Ερυθρών κ. Κυρίλλου μία όμορφη εκδήλωση πραγματοποιείται στον Άγιο Γεώργιο στο Εδιρνέκαπι. Ο Θεοφιλέστατος προλογίζει την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος συμπληρώνει φέτος  27 χρόνια στον Πρώτο θρόνο της Ορθοδοξίας. Μετά το  πέρας της εκδήλωσης, ακολουθεί χορός και τραγούδι στον προαύλιο χώρο του Ναού. Η Ρωμιοσύνη δίνει ενθουσιαστικά το στίγμα της….

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018: «Σιωπή 206 δωματίων»  είναι ο  τίτλος της Έκθεσης, την οποία φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της η Αστική Σχολή του Γαλατά και η οποία περιλαμβάνει μελέτες για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο έχει συμπεριληφθεί από την κορυφαία οργάνωση Europa –Nostra στον κατάλογο των 7 επαπειλούμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς του 2018. Θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίσμα της Ευρώπης. Το Ορφανοτροφείο, ύστερα από αγώνες και προσφυγές σε Διεθνή Δικαστήρια, αποδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, από τη Βασιλίδα των Πόλεων επιστρέφουμε στη Συμβασιλεύουσα έμπλεοι συγκινήσεων, ιερών βιωμάτων. Το νήμα της νοσταλγίας ήδη αρχίζει να ξετυλίγεται… για το Φανάρι, το Πατριαρχείο μας. Ακουμπήσαμε λίγο την ιστορία Του .. «που άγγελοι τη γράφουν στον Ουρανό».