26 Απριλίου 2024

Υπέρτατη ανάγκη να επανακαθορίσει η Εκκλησία την στάση της στο Σκοπιανό

Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ” που λέει ο θυμόσοφος λαός δεν γίνεται…

Για την διοίκηση της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την υπογραφή της προχθεσινής συμφωνίας για το Σκοπιανό η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Ώρα ευθύνης κόντρα στα ένστικτα αυτοσυντήρησής της…

Μέχρι στιγμής η διοικούσα Εκκλησία μετά τα γεγονότα των Πρεσπών δεν έχει λάβει επίσημη θέση.

Το ράσο φώναξε ΟΧΙ με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, αλλά Αρχιεπίσκοπος και Διαρκής Ιερά Σύνοδος κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.Η ομιλία του Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης κ.κ. Παύλου, στο συλλαλητήριο στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, που περιλάμβανε το μήνυμα των 5 Μητροπολιτών της Δ. Μακεδονίας ήταν ενδεικτική της στάσης των Ιεραρχών.

Αλλά και πρόσφατες μεμονωμένες δηλώσεις όπως του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου που μίλησε για «Εθνική μειοδοσία» ή του Καστοριάς Σεραφείμ ο οποίος είπε πως θα τρίζουν τα κόκαλα του Παύλου Μελά και του Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη είναι ενδεικτικές.

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι «το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο».

Μετά λοιπόν την χθεσινή συμφωνία, θα βγάλουμε τα Ηρώα, θα τα γκρεμίσουμε; Θα καθαιρέσουμε τις αναθηματικές πλάκες; Θα διαγράψουμε κάθε τι που θυμίζει τις θυσίες των προγόνων μας υπέρ της Μακεδονίας;

Προ ολίγων μηνών μετά την έκτακτη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β΄ με όλους τους Συνοδικούς Μητροπολίτας ανέβηκαν στην Καστοριά και ετέλεσαν μνημόσυνο των Μακεδονομάχων. Αυτά θα καταργηθούν; Θα σταματήσουν οι Δοξολογίες; Οι επιμνημόσυνες δεήσεις; Θα τα διαγράψουμε όλα αυτά;

Γι᾿ αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσουμε από τα δίκαιά μας. Να μην αναγνωρίσουμε ταυτότητα, γλώσσα, Εκκλησία Μακεδονική. Να μη επιβραβεύσουμε τους πλαστογράφους της ιστορίας, οι οποίοι επιβουλεύονται την Μακεδονία μας και την πατρίδα μας. Και μόνο η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, περιέχει αλυτρωτισμό.

Οι οικονομικές υποσχέσεις των μεγάλων δεν πρέπει να μας αναγκάσουν. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε την Μακεδονία με την προοπτική ωφελειών. Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ είπε: «Εμείς θέλουμε τη Μακεδονία μας κι ας τρώμε πέτρες»».

Χθες ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ήταν πιο ευθύς για την απούσα Σύνοδο. «H Ιερά Σύνοδος τηρεί αιδήμονα σιγήν, ο κόσμος εξεγείρεται, καταγράφει, διαμαρτύρεται» τόνισε.

Για την Εκκλησία και επομένως για την Ιερά Σύνοδο είναι υπέρτατη ανάγκη τώρα να επαναπροσδιορίσει την στάση της για το Σκοπιανό.

Η ίδια η Ιερά Σύνοδος ήταν που σε προ μηνών συνεδρίαση αποφάσισε πως “δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας»”.

Ο λαός είναι “στα κάγκελα” με την παθητική της στάση απέναντι σε όλες τις κυβερνητικές προκλήσεις με τους νόμους για τους ομοφυλόφιλους, το μάθημα των Θρησκευτικών και άλλα πολλά. Δεν πρόκειται όμως να συγχωρέσει παθητικότητα και στο Σκοπιανό.

Το θέμα έχει ξεκάθαρα και εκκλησιαστικές διαστάσεις ειδικά και μετά την παρέμβαση Βαρθολομαίου για τους σχισματικούς των Σκοπίων.

Το γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο πως το Φανάρι στήνει περίεργες γέφυρες με τους σχισματικούς. “Αποστολικόν χρέος, λοιπόν, επιτελεί η Μήτηρ Εκκλησία, όταν μελετά τρόπους σωτηρίας διά τους αδελφούς μας Ουκρανούς και Σκοπιανούς. Αποτελεί χρέος και ευθύνην μας να επαναφέρωμεν πάντα τα έθνη εις την αλήθειαν και την κανονικότητα της Εκκλησίας. Διότι ο,τι έχει το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον το διαθέτει προς χάριν ολοκλήρου του κόσμου και το προσφέρει εις όλους ανεξαιρέτως τους λαούς” ανέφερε στην ομιλία του κατά τους εορτασμούς των ονομαστηρίων του ο κ. Βαρθολομαίος.

Αν η γραμμή από εκείνους που κινούν τα νήματα είναι να δοθεί “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονική εθνότητα” όπως ορίζεται στην συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ τότε γιατί όχι και “μακεδονική εκκλησία”; ….

Τι θα κάνει λοιπόν η διοικούσα εκκλησία; Ευχόμαστε ολόψυχα να μην προδώσει το δάκρυ του λαού που αποτυπώθηκε τόσο δραματικά στα δάκρυα του Μητροπολίτη Καστορίας;