Την ημέρα αυτή άγει την ονοματική του εορτή ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Ως εκ τούτου, κατά την ακολουθία του Εσπερινού προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε και τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρεται στον Άγιο Αμφιλόχιο, Επίσκοπο Εικονίου, ο οποίος είναι σημαντική μορφή της εκκλησίας και ένας από τους Καππαδόκες πατέρες του 4ου αιώνα. Τονίζει τη σημασία του ως πατέρα και διδάσκαλο της εκκλησίας. Αναφέρει ότι ήταν φίλος και συνεργάτης του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ανήκοντας στους Καππαδόκες πατέρες του 4ου αιώνα. Η συμμετοχή του στη Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο το 381 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε το δόγμα της πίστεως. Από τα συγγράμματά του, που περιλαμβάνουν κυρίως επιστολές και διδασκαλίες, σώθηκαν ελάχιστα κείμενα, αλλά η διδασκαλία του είχε σημαντική επιρροή στην ορθόδοξη θεολογία.
Ο Άγιος Αμφιλόχιος αγωνίστηκε για τα ορθόδοξα δόγματα και υπερασπίστηκε την πίστη απέναντι σε αιρέσεις και πνευματικές προκλήσεις της εποχής του, διατηρώντας τη διδασκαλία της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της μακράς επισκοπικής του διακονίας, που εκτεινόταν από την εποχή του αυτοκράτορα Ουάλη μέχρι τον Θεοδόσιο τον πρώτο. Η ζωή του χαρακτηρίζεται από μακροβιότητα και θάρρος στην υπεράσπιση της πίστης.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τα έτη του να είναι πολλά και Αμφιλόχια.
Η Ορθόδοξη προσέγγιση στα γεγονότα!
Διαβάστε επίσης
Πανηγυρίζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Πάπαρι του Δήμου Τριπόλεως
Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Πορφύριο στα Φίχτια Αργολίδας
Κυριακή ΚΓ΄ (ΙΔ΄ Λουκά): «…Ὁ Θεὸς ὅμως, ποὺ εἶναι πλούσιος εἰς ἔλεος, ἕνεκα τῆς πολλῆς ἀγάπης του, μὲ τὴν ὁποίαν μᾶς ἠγάπησε…»