Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, 9η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024” του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, στις 7.00 το απόγευμα, αμέσως μετά την τέλεση των ιερών ακολουθιών, Εσπερινού και παρακλήσεων του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: «Ο της ησυχαστικής πράξεως καί θεωρίας ένθεος εραστής» και ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γέροντα Εφραίμ.
Τη συζήτηση διηύθυνε ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός».
Ο κ Νικολαΐδης στην αρχή έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στο βίο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στο πολυάριθμο ακροατήριο, το οποίο και κατέκλυσε τον ισόγειο Ιερό Ναό, όπου και πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση, δίνοντας το έναυσμα της συζήτησης.
Στην πρώτη του τοποθέτηση ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ανέλυσε το σύγχρονο ησυχασμό, αναφέροντας πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν την πορεία του ησυχασμού στην αγιορείτικη πολιτεία πριν και μετά τον Αναμορφωτή του, τον Άγιο Ιωσήφ.
Και συνέχισε περιγράφοντας 3 εκρήξεις που συντελέστηκαν από τη μορφή του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού: «Η πρώτη έκρηξη που προσέφερε ο Άγιος Ιωσήφ στο Άγιο Όρος ήταν η αγάπη του για την ησυχαστική ζωή, η δεύτερη έκρηξη που κατάφερε ήταν η αναβίωση του Αγίου Όρους, η τρίτη είναι το θαύμα της Αμερικής με την οικοδόμηση 19 μοναστηριών στο τέλος του 20ου αιώνα».
Στη συνέχεια ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, πήρε το λόγο, παραθέτοντας πολλά αδημοσίευτα στοιχεία για τη ζωή του μεγάλου αυτού Αγίου επισημαίνοντας: «Αυτός ο Άγιος έχει πολύ παρρησία, είναι σημείο αντιλεγόμενο διότι πολύ πίστευαν ότι ήταν πλανεμένος» και συνέχισε: «Ο Άγιος Ιωσήφ ήταν πολύ τυπικός στο πρόγραμμα του, στις 12:00 έκλεινε την πόρτα ασχέτως του ποιος ερχόταν είτε βασιλιάς είτε επίσκοπος και για αυτό πολύ τον παρεξηγούσαν».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ζούσε την προ πτωτική κατάσταση, αυτός ο άνθρωπος ήταν τόσο έγκλειστος τόσο ησυχαστής αλλά είχε φλόγα μέσα του να βοηθήσει τον άνθρωπο, μετά την αγρυπνία έγγραφε επιστολές, χιλιάδες επιστολές για πολλούς ανθρώπους».
Έκλεισε το λόγο του σημειώνοντας: «Ο άγιος Ιωσήφ μας δίδαξε με έναν συγκεκριμένο τρόπο πώς να εισέρχεται στην καρδιά του ανθρώπου ο ησυχασμός και για αυτό αγιαζόμαστε από τη διδασκαλία του».
Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και του πολυπληθούς ακροατηρίου. Οι προσκεκλημένοι έδωσαν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πλειάδα ερωτήσεων που τους υπεβλήθησαν.
Τον επίλογο της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίο Χάλαρης, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές και στους εκατοντάδες αδελφούς που έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κ. Καραγκούνης, ο Πρ. Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Ι. Οικονόμου, ο Βουλευτής κ. Ν. Βρεττός και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η 8η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων και έψαλε ο βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοδιακόνου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών π. Ιωάννου Καρπασινού.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Διαβάστε επίσης
Αγιασμός για το νέο διδακτικό έτος 2024-2025 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ιδρυτή της Σχολής
Η εορτή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στη Νάουσα | 100 χρόνια από την κοίμησή του
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας.