21 Ιουλίου 2024

Η Εορτή της Αγίας Κυριακής στο Κουτσοπόδι Αργολίδος

Στις 7 Ιουλίου 2024, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Κουτσοπόδι Αργολίδος.

Την παραμονή της Εορτής Σάββατο 6 Ιουλίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πανήγυρης του νομού Αργολίδας και μαζεύει κόσμο από όλες τις γύρω περιοχές. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Κυριακής .

Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Φώτιος Κετσετζής και ο Δημήτριος καρκαλάτος ,ψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου. 

Ο εφημέριος του ναού εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο που τίμησε με την παρουσία του την γιορτή, καθώς κι όλους τους πιστούς.

Φώτιος Κετσετζής πρωτοψάλτης

Ο Φώτιος Κετσετζής γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1945. Μελέτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης, και σπούδασε Βυζαντινή Μουσική κοντά στους μεγάλους διδασκάλους Λ. Σουρλατζή και Θρ. Στανίτσα. Ο κ. Κετσετζής διετέλεσε καθηγητής σε διάφορα σχολεία, λύκεια, και ωδεία, και πρωτοψάλτης απο το 1960 σε πολυάριθμες εκκλησίες ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μεγαλόχαρης Τήνου. Ο κ. Κετσετζής σαν διευθυντής χορωδιών, έχει οργανώσει και διευθύνει χορωδιακές ομάδες όπου δίδαξε. Επίσης έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις, είναι πολυγραφώτατος δημιουργός Βυζαντινών υμνων χρησιμοποιώντας την παρασημαντική, και έχει ηχογραφήσει πάνω απο 30 κασέτες με Βυζαντινούς Ύμνους. Απο το 1992 και επί 18 χρόνια ο κ. Κετσετζής ήταν στο πηδάλιο της Χορωδίας της Αρχιεπισκοπικής Θεολογικής Σχολής, και υπηρέτησε ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στο Μπρουκλάιν Μασαχουσέτης. Σήμερα ειναι Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και κασμεί ως Πρωτοψάλτης το Δεξιο Αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς.

Τέλος, ο κ. Κετσετζής έχει πέντε πτυχία στον Τομέα του, δύο απο τα οποία είναι σε επίπεδο Μάστερ, και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, το πιο σημαντικό απο τα οποία είναι αυτό του Οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψαλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δημήτριος Καρκαλάτος του Κων.
Γραμματεύς-Λογιστής Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος
Πρωτοψάλτης του Ιερου Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου
Υποδιευθυντής καί Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Αργολίδος

Ο Δημήτριος Καρκαλάτος του Κων/νου και της Χρυσούλας γεννήθηκε στο Ναύπλιο το έτος 1968. Γόνος αγροτικής οικογένειας από το χωρίον Λευκάκια Ναυπλίου με προσφυγική καταγωγή καθ΄όσον ο παππούς του πατερας της μητέρας του Χρυσούλας μετοίκησε στό Ναύπλιο απο την Φώκαια της Μικράς Ασίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή το έτος 1922. Από ηλικίας 5 ετών γαλουχήθηκε στα νά ματα της Ορθοδόξου Πίστεως και την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική από τον Πνευματικο του πατέρα καί πρώτο Δάσκαλό του αείμνηστο π Ελευθέριο Τσίρο καλίφωνο Ιερέα και γνώστη της Βυζαντινής Μουσικής μέ ιδιαίτερο χάρισμα τη μεταδοτικότητα. Ο π. Ελευθέριος Τσίρος υπήρξε από τους πρώτους καί καλύτερους μαθητές του Αριστείδη Ευστρατόπουλου.

Περατώσας τίς Γυμνασιεκές καί μεταλυκειακές σπουδές και τή Στρατιωτική του Θητεία Διορίστηκε το έτος 1989 Γραμματεύς -Λογιστής της Ι.Μ. Αργολίδος από το μακαριστό Μητροπόλίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο τον Β΄Παχή , ‘οπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.Από του έτους 1982 καί σε ηλικία 14 ετών διορίζεται Ιεροψάλτης του Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού Λευκακίων εν Συνεχεια Ιεροψάλτης του Ιερου Ναού Αγ. Νικολάου Αγ. Αδριανου καί του Ι. Ν Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου από δέ του έτους 2006, διακονεί το Δεξιό Αναλόγιο ως Πρωτοψάλτης του Ιερου Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.

Τά πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής τά διδάχθηκε από τόν π. Ελευθέριο Τσίρο ,Παναγιώτη Δαμιανό και επί εξαετίαν και πλέον στό Δημοτικό Ωδείο του ΄Αργους από τον Πρωτοψάλτη και Διδάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής κ. Παναγιώτη Κωστόπουλο όπου διδάχθηκε επιστημονικά πλέον όλα τα εγκύκλια μαθήματα τηςς Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Εμαθήτευσε ακόμη στούς; Δασκάλους Χρήστο Χατζηνικολάου, Διαμαντή Μαυραγάνη και τόν Μεγάλο Δάσκαλο Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο οπου μυήθηκε στα μυστικα΄της Πατριαρχικής Παραδόσεως. 

Τίτλοι σπουδών Πτυχίον Βυζαντινής Μουσικής μέ τον βαθμόν άριστα εκ του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής μετόν βαθμόν άριστα εκ του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών καθώς και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου αλλά και τιμητικό Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου εκ του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με τόν βαθμόν Αριστα. Έχει νυμφευθεί τήν θυγατέρα του Ιερέως Σπυρίδωνος Σταυροπούλου Φωτεινή Σταυροπούλου με την οποία έχει αποκτήσει 3 τέκνα την Χρυσούλα την Κατερίνα και την Κων/να Ελένη.

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς

Γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, μοναδικό παιδί του Δωρόθεου και της Ευσεβίας. Οι γονείς της ήταν Έλληνες, ευσεβείς χριστιανοί, πλούσιοι, αλλά χωρίς απογόνους. Σύμφωνα με τη διήγηση του βίου της από την Εκκλησία, προσευχόμενοι αδιαλείπτως, απέκτησαν ένα παιδί εκ Θεού. Εφόσον γεννήθηκε ημέρα Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου), της δόθηκε το όνομα Κυριακή.

Από την παιδική της ηλικία η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στο Θεό. Ήταν όμορφη στο σώμα και στην ψυχή. Πολλοί μνηστήρες τη ζήτησαν σε γάμο, αλλά απέρριπτε όλες τις προτάσεις, λέγοντας ότι είναι αρραβωνιασμένη με τον Χριστό τον Κύριο και ότι δεν επιθυμούσε τίποτε περισσότερο από το να πεθάνει εν παρθενία. Ένας δικαστής στη Νικομήδεια ήθελε να αρραβωνιάσει την Κυριακή με το γιο του, δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη προερχόταν από πλούσια οικογένεια. Καθώς και η δική του πρόταση απορρίφθηκε, κατήγγειλε την Κυριακή και τους γονείς της ως Χριστιανούς στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

Ο αυτοκράτορας διέταξε οι γονείς της να υποβληθούν σε βασανιστήρια. Ο Δωρόθεος ξυλοκοπήθηκε άγρια, μέχρι του σημείου οι στρατιώτες από την κούραση να σταματήσουν να τον χτυπούν. Επειδή ούτε η κολακεία, ούτε τα μαρτύρια είχαν αποτέλεσμα, ο Δωρόθεος και η Ευσεβία εξορίστηκαν στη Μελιτηνή, μεταξύ Καππαδοκίας και Αρμενίας, όπου πέθαναν υπομένοντας πολλά δεινά για τον Χριστό. Έστειλε τότε ο αυτοκράτορας την Κυριακή να ανακριθεί από τον Μαξιμιανό.

Η Κυριακή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της. Ως αποτέλεσμα ο Μαξιμιανός διέταξε να τη μαστιγώσουν. Οι άνδρες του αυτοκράτορα τη βασάνισαν με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά η πίστη της ήταν ακλόνητη. Ένα βράδυ, καθώς κείτονταν στο πάτωμα του κελιού της, άκουσε τη φωνή του Θεού να της λέει: «Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια Κυριακή, το πνεύμα μου είναι μαζί σου». Έπειτα από πολλές και τρομερές δοκιμασίες, ο Μαξιμιανός απέτυχε να πείσει τη νεαρή γυναίκα να αλλάξει την πίστη της. Την έστειλε τότε στον έπαρχο της Βιθυνίας Ιλαριανό, από τον οποίο ζήτησε να κάνει την Κυριακή ειδωλολάτρη ή να του την ξαναστείλει.

της χερσονήσου Γένι. Εκεί πραγματοποιήται προσκύνυμα απο κατοίκους του νησιού αλλά και των γύρω Νομών αφού θεωρείται μία απο τις μεγαλύτερες γιορτές στην δυτική Ελλάδα.Επίσης στον οικισμό Βραϊλα Δωρίδας και στον Πύργο Ηλείας όπου υπάρχει λαμπρός και περικαλλης Ναός με πρωτοβουλία των Γορτυνιων τη καταγωγη κατοίκων του. Καθώς επίσης εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια ανήμερα τις εορτής της στην Καρίτσα Πιερίας στον ναό της Αγίας Κυριακής με συμμετοχή πλήθος κόσμου από την Πιερία και όχι μόνο