21 Ιουλίου 2024

Κυριακή Ζ΄ από του Πάσχα (των αγίων 318 θεοφόρων πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου)

Κάθε χρόνο την Ζ΄ Κυριακή μετά το Πάσχα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των 318 Πατέρων, που πήραν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ως εκ τούτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Καρδίτσης.
   Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της Αναστάσεως και η μεγάλη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, είναι η πεμπτουσία της θεοποιήσεως του ανθρώπου, γιατί ο Κύριος Ιησούς Χριστός, αναλαμβάνεται στους ουρανούς με τη Θεανθρώπινη φύση Του.
Επειδή είναι δύσκολη η κατανόηση αυτού του γεγονότος με τη λογική, υπήρξαν αμφισβητήσεις για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, από πολλούς ανθρώπους που σκέπτονταν φιλοσοφικά.
Γι’ αυτό η Εκκλησία μας όρισε, η σημερινή Κυριακή να αφιερωθεί στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και στους 318 θεοφόρους Πατέρες που την συγκρότησαν το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, για να απαντήσουν στις αιρετικές απόψεις του Αρείου. Οι θεοφόροι Πατέρες όρισαν, ότι ο Χριστός δεν ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, αλλά ήταν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος και συνέταξαν τα πέντε πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.
Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννην Ιερό Ευαγγέλιο, ο Χριστός στην αρχιερατική προσευχή Του προς τον Θεό Πατέρα, ομολογεί: «ίνα ώσιν εν», τονίζοντας την ενότητά Του με τον Πατέρα, αλλά και τη δική μας ενότητα μαζί Τους εν Αγίω Πνεύματι.
  Στο αποστολικό ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος διδάσκει τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας της Εφέσσου, σχετικά με την διακονία που επιτελούν, ως Πρεσβύτεροι εκλεγμένοι από το Άγιο Πνεύμα και τους τονίζει: «προσέχετε οὖν ἑαυτοῖς καὶ παντὶ τῷ ποιμνίῳ ἐν ᾧ ὑμᾶς τὸ Πνεῦμα τὸ ῞Αγιον ἔθετο ἐπισκόπους, ποιμαίνειν τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ, ἣν περιεποιήσατο διὰ τοῦ ἰδίου αἵματος».
  Και εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, από την ημέρα της βαπτίσεώς μας, κληθήκαμε στην εν Χριστώ ζωή και μετέχουμε των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος: του αρχιερατικού (να προσευχόμαστε και να λατρεύουμε τον Θεό), του προφητικού (να διδασκόμαστε και να διδάσκουμε τους ανθρώπους) και του βασιλικού (να διαχειριζόμαστε σωστά τα θέματα της ζωής μας και της Εκκλησίας).
  Πρέπει να κάνουμε υπακοή τους Επισκόπους και στους Πρεσβυτέρους που εξέλεξε το Άγιο Πνεύμα, αλλά και εκείνοι πρέπει να επιτελούν το λειτούργημά τους, ενωμένοι «ως χορδαί κιθάρας», εν τω Προσώπω του Ιησού Χριστού και για τη δική τους σωτηρία, αλλά και για τη σωτηρία του λαού του Θεού.
Την Εκκλησία που ο Χριστός εγκαθίδρυσε με το Τίμιο Αίμα της σταυρικής Του θυσίας, πρέπει όλοι να την σεβόμαστε, κληρικοί και λαϊκοί και να μην επιτρέπουμε σε «λύκους βαρεῖς» να μας παραπλανούν, αλλά να έχουμε συνέπεια και συνέχεια, που μας την εξασφαλίζουν η πίστη μας στον Ιησού Χριστό και η προσήλωση στην διδασκαλία Του.
   Μόνο έτσι θα είμαστε γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, με ορθή πίστη και πράξη, σύμφωνα με την κλήση και την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, ως θεούμενα δημιουργήματα του Θεού.

02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30