21 Ιουλίου 2024

Αποκαλυπτήρια προτομής του “Γέρου του Μωριά”

 Η προτομή του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κοσμεί από το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2024, στον χώρο πρασίνου που υπάρχει μεταξύ του Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του 3ου Δημοτικού σχολείου παρουσία των τοπικών φορέων αλλά και πολλών μελών του Συλλόγου Πελοποννησίων Ν. Καρδίτσας «Ο Μωριάς» που γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τη συμπλήρωση φέτος των 40 χρόνων από την ίδρυσή του.
  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημ. Δήμου στον σύντομο χαιρετισμό τόνισε ότι νιώθει μεγάλη τιμή και τη χαρά που υλοποιήθηκε ένα όνειρο και μια υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία και τον μεγάλο ήρωα, αλλά και απέναντι στον Μακαριστό Μητροπολίτη Κύριλλο που πρωτοστάτησε σ’ αυτή την προσπάθεια και προχώρησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο στα αποκαλυπτήρια της προτομής, που είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Ηλία, κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο ενώ την επιμέλεια του βάθρου είχε ο διακοσμητής και γλύπτης κ. Μιχ. Μασούρας που συνεργάστηκε με τον γλύπτη.
  Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Παυλ. Βησσαρίου διάβασε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους νέους στην Πνύκα ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.Τιμοθέου.
  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σ/χη Στυλ. Γαρίτο, τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων κ. Κων. Πεθαίνο και τον κ. Δήμου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας στη συνέχεια παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.
  Η συνέχεια δόθηκε στο παρεκκλήσιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου η εκπρόσωπος του Συλλόγου κ. Χρυσ. Βρόντου – Αθανασοπούλου συντόνισε την εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε την απονομή τιμητικών πλακετών σε φορείς και ιδιώτες, που, είτε με αποφάσεις τους είτε με την οικονομική τους συμβολή, στήριξαν την προσπάθεια του Συλλόγου για να αποκτήσει η Καρδίτσα ένα μνημείο αφιερωμένο στον «Γέρο του Μωριά».
  Συγκινητικός ήταν ο λόγος του μέλους του Συλλόγου κ. Ηλιόπουλου που αφορούσε το ιστορικό αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε ο Σύλλογος με τη στήριξη του Μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλου που ως γνωστόν κατάγονταν από την Πελοπόννησο (γεννήθηκε στις Κολλίνες Αρκαδίας) πριν από 13 περίπου χρόνια υποβάλλοντας το αρχικό αίτημα προς το Δήμο Καρδίτσας που έγινε προφορικά δεκτό, για να ακολουθήσει νέο αίτημα από τον Σύλλογο που ανέλαβε και το κόστος κατασκευής το 2018, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με αποφάσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες χωροθέτησης για την τοποθέτηση μνημείου. Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην μεγάλη και πολυετή προσπάθεια του Συλλόγου να συγκεντρώσει τους πόρους για την φιλοτέχνηση της προτομής και ευχαρίστησε ονομαστικά έναν προς έναν όλους τους φορείς και ιδιώτες που βοήθησαν το όνειρο αυτό για το Σύλλογο και για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κύριλλο, του οποίου υπήρξε συνεργάτης για πολλά χρόνια να υλοποιηθεί.

   Λιτός και περιεκτικός ήταν ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία της προτομής του «Γέρου του Μωριά», σημειώνοντας και ευχόμενος παράλληλα πως το σημείο που επιλέχθηκε η τοποθέτηση της προτομής, μιας και είναι σημείο πολυσύχναστο κυρίως από νέα παιδιά, ας γίνει σημείο διδασκαλίας, διότι ένα πρόσωπο σαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που δίδαξε στους λαούς πίστη και αγάπη στην πατρίδα, αξίζει να κρατήσουμε και να συνεχίσουμε όλα αυτά ιδανικά, σ’ έναν κόσμο, ο οποίος σιγά – σιγά τείνει να τα εξαφανίσει.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
15a
16
17
19
20
21
22
23
24