25 Ιουλίου 2024

Ιερά Σύνοδος Κύπρου: Δεν ανήκει στην Εκκλησία μας, ο δήθεν «Αγιορείτης Γέροντας Σάββας Λαυριώτης»

Με ανακοίνωση της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνιστά την προσοχή των πιστών για τον δήθεν «Αγιορείτη Γέροντα Σάββα Λαυριώτη», πρώην μοναχό του Αγίου Όρους.

Ο εν λόγω ρασοφόρος, όπως αναφέρεται, περιοδεύει κηρύττοντας την ανυπακοή στην Εκκλησία ενώ τονίζεται ότι δεν ανήκει στην εκκλησία αφού ουδένα Ορθόδοξο Επίσκοπο μνημονεύει. Προειδοποιεί, δε, ότι η δράση του στην Κύπρο δεν είναι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και εθνικά επικίνδυνη.

Fullscreen button

Ο δήθεν «Αγιορείτης Γέροντας Σάββας Λαυριώτης»© Παρέχεται από: Protothema.gr

Ο συγκεκριμένος μοναχός έχει δράση και στην Ελλάδα εμφανιζόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας θέσεις που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της Ρωσίας, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες καταδικάζονται από την επίσημη Εκκλησία. Υπήρξε μοναχός στο Άγιο Όρος, αλλά εκδιώχθηκε λόγω της συμπεριφοράς του.

Fullscreen button
kipros-iera-sinodos

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου εφιστά την προσοχή του χριστεπωνύμου πληρώματός της και το προτρέπει να αποφεύγει κάθε σχέση με τον δήθεν «Αγιορείτη Γέροντα Σάββα Λαυριώτη», πρώην μοναχό του Αγίου Όρους, ο οποίος έχει αποβληθεί από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους όπου εμόναζε, καθ’ όσον είχε θέσει τον εαυτό του εκτός της Εκκλησίας, ερχόμενος σε αντίθεση με τον Καθηγούμενο της Μονής και με ολόκληρη την αδελφότητα. Μετά την αποπομπή του εξ Αγίου Όρους ο ως άνω εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον τίτλο του «Αγιορείτη» και «Λαυριώτη» μοναχού, και περιοδεύει κηρύττοντας την ανυπακοή στην Εκκλησία και την απομάκρυνση από αυτήν. Επισημαίνουμε πως ο εν λόγω ρασοφόρος ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΦΟΥ ΟΥΔΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ, και η δράση του στην Κύπρο δεν είναι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και εθνικά επικίνδυνη».