4 Μαρτίου 2024

8 Φεβρουαρίου 2024: 6 χρόνια χωρίς τον Γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη (βίντεο)

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνον του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΙΤΑΛΗ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 31 ολόκληρες ώρες μετά την κοίμηση του Γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη. Δείτε το βίντεο με την ευλυγισία ενός Αγίου Ανθρώπου. “Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου Κύριε”.

Λίγα λόγια για το μακαριστό Γέροντα Νεκτάριο:

Ο Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης ήταν μοναχός και μεγάλος πνευματικός ηγέτης. Έδρευε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα Λαυρίου του οποίου ήταν και κτίτωρ. Ήταν γνωστός για την διακονία του στο φτωχό κόσμο της περιοχής. Είχε επισκεφτεί πολλές ενορίες βγάζοντας λόγους που προσομοίαζαν εκείνους ενός αγίου ανθρώπου και πολλές βρίσκονται στο διαδίκτυο. Θεωρείται από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ορθόδοξους μοναχούς που είχε η Ελλάδα. Με την προσευχή του είχε κάνει πάρα πολλά θαύματα, η ίδια του η ζωή ήταν γεμάτη από αυτά και είχε ακόμα μιλήσει για τις δύσκολες εποχές που η χώρα μας περνάει αλλά και θα περάσει. Εξεδήμησε στις 8 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 05.30 τα ξημερώματα σε ηλικία 89 ετών. Κατάκοιτος δεχόταν τους προσκυνητές τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ πάντοτε μνημόνευε τον Άγιο Νεκτάριο επίσκοπο Πενταπόλεως που σύμφωνα με τα λεγόμενα του τον έσωσε από πολλά δεινά. Υπάρχουν υπόνοιες και αναφορές για την αγιοποίηση του.

Κάποια μέρα του καλοκαιριού θα ξυπνήσουμε και θα ακούσουμε… ότι η Ελλάδα πτώχευσε»! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αρχίζουν τα χειρότερα στην Ελλάδα»! Θα κηρύξουν πτώχευση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση και τότε οι καταθέσεις στις τράπεζες θα κρατηθούν για να εξοφληθούν τα χρέη. Από εκεί και ύστερα αρχίζουν τα χειρότερα για την Ελλάδα, είχε πει ο γέροντας.

“Την Ελλάδα μας, πρέπει να την φυλάξουμε, πρέπει να την υπερασπίσουμε. Ο Χριστός έχει ευλογήσει όλο τον κόσμο, αλλά την Ελλάδα ειδικά,…”.

Κατά την ομιλία του στο “Βήμα Ορθοδοξίας” στα μέσα Οκτωβρίου του 2017 είπε χαρακτηριστικά: “Δίχως την Ορθοδοξία δεν κάνουμε τίποτα. Να μην είμαστε προδότες στη θρησκεία μας, την πίστη μας”.

Και συνεχίζει: “Πρέπει όλοι μας να διαδίδουμε την Ορθοδοξία. Δίχως την Ορθοδοξία δεν κάνουμε τίποτα. Να μην είμαστε προδότες στο θρησκεία μας, την πίστη μας. Ο Αγιος Νεκτάριος είναι το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, πρέπει να τον μιμηθούμε. Η αγάπη είναι μεγάλο πράγμα. Ο Θεός δε διώχνει κανέναν. Η Παναγία μας μεσιτεύει προς τον Θεό. Είναι στο πλευρό μας και μας καθοδηγεί. Εμείς όμως δεν τους αγαπάμε πραγματικά, το Θεό μας, την παναγία τους Αγίους μας. Στη πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα. Χρειάζεται υπομονή και προσευχή.Κι εγώ πολλές φορές έχω φτάσει στο τέλος της ζωής μου, αλλά όμως με γυρίζει πίσω ο Θεός. Για ποιο λόγο άραγε; Να μετανοήσω; Από το κρεβάτι που βρίσκομαι θέλω να στηρίξω τα αδέλφια μου. Εχουμε ανάγκη να στηριχθούμε από το Θεό, από τον Χριστό μας και την Παναγία. Η Παναγία μας αγρυπνεί για την Ελλάδα μας και όλα τα έθνη. Όταν θελήσουμε να το κάνουμε θα έχουμε τη βασιλεία του Θεού.Ολοι οι άνθρωποι έχουμε τα ελαττώματά μας. Δε μας διώχνει ο Χριστός από κοντά του. Ελάτε όλοι μαζί να παρακαλέσουμε τη μεσίτρια του κόσμου, τη Βασίλισσα τον Ουρανών, να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.Όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος: «Γρηγορείτε και προσεύχεστε. Επισκέπτεστε τους ασθενείς».Δεν ξέρω πότε θα με πάρει ο Κύριος αλλά αφήνω την ευχή της ιερωσύνης μου ούτως ώστε να μας δώσει το θείο φωτισμό με τα ουράνια μεγαλεία. Η Χάρις του Θεού να είναι κοντά σας”.

Μερικά από τα λεγόμενα θαύματα στη ζωή του.

  • Μια μέρα όντας 17 ετών πήγε στον τάφο του Αγίου Νεκταρίου και τον ρώτησε αν θα γίνει ιερέας. Εκείνος του απάντησε πως ναι.
  • Την ίδια χρονιά ανακάλυψε με θαυμαστό τρόπο μια εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
  • Όταν βαφτιζόταν στην κολυμπήθρα σχηματίσθηκε ένας σταυρός.
  • Λέγεται ότι θεραπεύτηκε ο καρκίνος του από τον Άγιο Νεκτάριο. “Με έσωσε ο Άγιος Νεκτάριος”.

Στο βιβλίο του Γεωργίου Μελιτινού με τίτλο “Γέροντας Νεκτάριος” αναφέρονται αυτά και άλλα πολλά τα οποία αναφέρεται πως έγιναν με την προσευχή του. Συνήθιζε να λέει ακόμη στα άτεκνα ζευγάρια αν θα τεκνοποιήσουν και τι θα απογίνει το παιδί τους, αλλά και σε περίπτωση που δεν τεκνοποιούσαν για ποιο λόγο δε το επέτρεπε ο Θεός.

Η μεταθανάτια εμπειρία.

Ένα σημαντικό γεγονός είναι σύμφωνα με τον ίδιο η μεταθανάτια εμπειρία του. Πήγε στον άλλο κόσμο και ξαναγύρισε. Έγινε γνωστή ανά τον κόσμο. Ήταν λοιπόν μια μέρα κατά τη λειτουργία της Αποκαθήλωσης. Έπεσε κάτω αναίσθητος, ενώ κάποιοι προσκυνητές διαπίστωσαν το θάνατό του. Οι διακονητές του παρήγγειλαν φέρετρο και ρούχα για την ετοιμασία κηδείας. Το τι ακολουθεί βρίσκεται σε βίντεο με δική του μαρτυρία.

Ο καρκίνος του.

Θαυμαστό είναι επίσης το γεγονός το ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο και οι γιατροί διέγνωσαν πως δε θα ζούσε πάνω από δυο μήνες. Τον έσωσε όμως ο Άγιος Νεκτάριος ο προστάτης του και μαζί με τις προσευχές του κόσμου και του κλήρου έζησε μέχρι τα 89. Το πως διαδραματίστηκαν τα γεγονότα τα διηγείται ο ίδιος σε βίντεο ντοκουμέντο, άλλωστε αυτά έχουν γίνει γνωστά μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Το βιβλίο το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω “Μίλησα με τον Άγιο Νεκτάριο”, μιλάει επίσης για αυτά.