21 Μαΐου 2024

Βομβαρδισμός στην Ιερά Μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα -Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Έγκλημα πολέμου». ΝΤΡΟΠΗ!!!

Αγανάκτηση και αποτροπιασμός επικρατεί στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μ. Ανατολή  μετά τον βομβαρδισμό στη νότια Γάζα του ναού του Αγ. Πορφυρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.  

Ανταποκριτής του Sky News Arabia ανέφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο μια τοποθεσία κοντά την  Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας μέρος του κτιρίου.

Για το πλήγμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ  ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος επισημαίνοντας ότι στο  μοναστήρι ήταν πάνω από 400 άνθρωποι

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει αυτή τη βομβιστική επίθεση.

Το Πατριαρχείο ανέφερε: «Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο αριθμός των Χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας μειώνεται σταθερά, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι.

Σύμφωνα με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες, έχουν απομείνει μόνο 1000 χίλιοι χριστιανοί στη Γάζα, σε σύγκριση με περισσότερους από 7000 επτά χιλιάδες πριν από την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Χαμάς το 2007.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους που κατέφυγαν στο ιερό μιας εκκλησίας στη Γάζα σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή.

Ανέφερε επίσης  ότι η επιδρομή προκάλεσε μεγάλους αριθμούς νεκρών και τραυματισμών στον ιερό ναό, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι το χτύπημα φαινόταν να βρήκε έναν στόχο κοντά στην εκκλησία στην οποία πολλοί κάτοικοι της Γάζας είχαν καταφύγει ενώ μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

 Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες.

ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ:

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει την πιο έντονη καταδίκη του για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον εκκλησιαστικό του χώρο στην πόλη της Γάζας.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνόησε.

Παρά την προφανή στόχευση των εγκαταστάσεων και των καταφυγίων του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων εκκλησιών – συμπεριλαμβανομένης της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, άλλων σχολείων και κοινωνικών ιδρυμάτων – το Πατριαρχείο, μαζί με τις άλλες εκκλησίες, παραμένει προσηλωμένο στην εκπλήρωση των θρησκευτικών και ηθικό καθήκον να παρέχει βοήθεια, υποστήριξη και καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση αυτών των ιδρυμάτων αμάχων και των πιέσεων που ασκούνται στις εκκλησίες ως προς αυτό.

Το Πατριαρχείο τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον, που έχει τις ρίζες του στις χριστιανικές του αξίες, να παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας