18 Ιουνίου 2024

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Ρώμη σε Οικουμενική προσευχή για την ειρήνη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, Τζάστιν Ουέλπι, και άλλοι κορυφαίοι θρησκευτικοί ηγέτες συμμετείχαν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, σε «Οικουμενική Ολονυκτία Προσευχής».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία, μεταξύ των άλλων, της γνωστής γαλλικής μοναστηριακής κοινότητας Ταϊζέ. Παράλληλα, στην Προσευχή πήραν μέρος πάνω από τρεις χιλιάδες νέοι, οι οποίοι έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο.

Οπως υπογράμμισε η κοινότητα Ταϊζέ «η συνάντηση αυτή, η οποία λαμβάνει χώρα στη Ρώμη και συγχρόνως σε άλλα μέρη του κόσμου, θέτει στο επίκεντρο μια λιτή τελετή, για να εισακουσθεί ο λόγος του Κυρίου, με μια μακρά στιγμή σιωπής και διαμεσολάβηση υπέρ της ειρήνης».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «η προετοιμασία της ολονυκτίας ήταν μια πραγματική άσκηση συνοδικότητας, με την επιθυμία να πάρουν μέρος, σε αυτή, πολλοί εκκλησιαστικοί εταίροι. Πάνω από πενήντα, διαφορετικών ομολογιών, οι οποίοι δούλεψαν μαζί, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης εποχούμενος σε αναπηρικό αμαξίδιο οδεύουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την προσευχή υπέρ της ειρήνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί να χοροστατήσει ο Πατριάρχης στη Θεία Λειτουργία στην Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Θεόδωρου του Τήρωνος, στο Παλατίνο της Αιώνιας Πόλης.

Εξ’ άλλου την ανάγκη ανάληψης συντονισμένων δράσεων, με περαιτέρω συνεργασία θρησκειών, κρατικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της Δημιουργίας του Θεού, ιδιαιτέρως σήμερα που η ανθρωπότητα βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία σε Διεθνές Συνέδριο, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Καθολικό Πανεπιστήμιο Pázmány Péter και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Δημόσιας Διοίκησης της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

Στην ομιλία του, που πραγματοποίησε στην αγγλική γλώσσα, αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Πατριάρχης παρακάθησε σε πρόγευμα που παρέθεσε προς τιμήν του στην πρεσβευτική κατοικία η πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ουγγαρία κ. Gülşen Karanis

Ekşioğlu.

Επίσης, μετέβη στην Ι. Μονή Καρμελιτών, σημερινή έδρα της ουγγρικής κυβέρνησης, όπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Dr. Zsolt Semjén, παρέθεσε εκ μέρους της κυβερνήσεως επίσημο γεύμα προς τιμήν του.

Ακόμα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τους υπό ανακατασκευή χώρους του Ορθοδόξου Κέντρου της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, καθώς και τον υπό ανέγερση εκεί Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών, και στη συνέχεια αναχώρησε οδικώς, με τη συνοδεία του, για την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας.

Σημείωση: Πληροφορίες και φωτογραφίες από το «Φως Φαναρίου»