21 Φεβρουαρίου 2024

Ένθετο Yγεία: Σκλήρυνση κατά πλάκας – Η νόσος «δακτυλικό αποτύπωμα»

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια πάθηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τη μυελίνη, το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που αρχίζουν θεραπεία αμέσως μετά τις πρώτες ενδείξεις της νόσου, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αναπηρία στην πορεία. Έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εξελιχθεί η ασθένειά τους σε πιο σοβαρή μορφή.

Η ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο για την ΥΓΕΙΑ του ΕΡΤNEWS:

Ιατρείο τριχών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Η απώλεια μαλλιών προκαλεί ψυχικό κόστος, ιδιαίτερα σε νέα άτομα. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί 2 φορές το μήνα “ιατρείο τριχών” και παρακολουθούνται περίπου 150 ασθενείς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική καθώς η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένδειξη – μεταξύ άλλων – για αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και σιδηροπενική αναιμία.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΓΟΡΟΓΙΑΝΝΗ | ΕΡΤ