28 Μαρτίου 2024

…ἐν τῷ εὐλογεῖν αὐτὸν αὐτοὺς διέστη ἀπ᾿ αὐτῶν…

Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου μας, σαράντα ημέρες μετά την ένδοξη Ανάστασή Του, αποτελεί εορτολογικά σταθμό στην πορεία της Εκκλησίας. Ολοκληρώνεται το σωτηριώδες και απολυτρωτικό έργο του Χριστού επί της γης και αναλαμβάνει να συνεχίσει αυτό η Εκκλησία με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή Της και στη ζωή των πιστών Της.

Επί τη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προέστη των ιερών ακολουθιών του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Θουρίου, του Δήμου Ορεστιάδος.

Το θείο κήρυγμα κατά το εσπέρας διηκόνησε ο Αρχιμ.  Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο θυσίασε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του παρατείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο Σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του Σώματός Του είναι ο Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν. 15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε Αυτό, για να παραμείνει έως τα έσχατα του κόσμου. Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28,20)”

Το πρωί της εορτής μίλησε επίκαιρα ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και εκ Θουρίου καταγόμενος Πρωτοπρ.  Δημήτριος Κεσκίνης.

Ο Σεβασμιώτατος επιδαψιλεύων με ευχές και ευλογίες τους πιστούς της ενορίας συνεχάρη τον εφημέριο της Πρωτοπρ. Ανδρέα Γιατσίδη για την εργατικότητα και την τιμιότητά του, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τους πιστούς, που φιλότιμα ενισχύουν το έργο της ενορίας, και τους ποιμένες που για μια ακόμα χρονιά προσκόμισαν προς ευλογία τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα.