15 Ιουνίου 2024

Δ’ Κυριακή των Νηστειών Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Την Δ’ Κυριακή των Νηστειών του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος,  26 Μαρτίου 2023 τελέστηκε  ο Κατανυκτικός εσπερινός στον ενοριακό Ιερό ναό της   Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου στην Πρόνοια από Ιερείς του Ναυπλίου.

 Στη συνέχεια ακολούθησε το  κήρυγμα από τον Ιερομόναχο Λεόντιο Ξηνταρόπουλο με θέμα:  «Ἡ αρετή της διάκρισης κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος».

            Πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, η Εκκλησία Ευαγγελίστρια ορθώνεται στο ψηλότερο σημείο, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μεγάλη αυλή και με θέα σ’ όλη την πόλη του Ναυπλίου και τη θάλασσα, ως και το Άργος.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρέπει δε να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. Στον κατάλογο των ενοριών του Ναυπλίου κατά την Β΄ Ενετική κυριαρχία (1686 – 1715) περιλαμβάνεται και ως «η εκκλησία του παπά Ιάκωβου Βουρδούχα εξ Αθεινών είναι έξω ις της Σπηλιαίς, έξω από το Ανάπλι. Ονομάζεται αυτή η εκκλησία το Γεννέσιων της Θεοτώκου».

Στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο, για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα, με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και στην οποία υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.
Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες, που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας.
Παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της 25ης Μαρτίου, η εκκλησία πανηγυρίζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, αφού γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας , στην οποία παρευρίσκονται θρησκευτικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης. Μετά την περιφορά της εικόνας, το βράδυ ψάλλεται η Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελείται Αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής, τελείται Θεία Λειτουργία.

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο διανέμει καθημερινά φαγητό σε 140-160 άπορους της πόλης, ενώ δέχεται δωρεές σε τρόφιμα και ρουχισμό. Είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση. Εφημέριος του ναού είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος.