21 Φεβρουαρίου 2024

Φραγκίσκος: Δεν περίμενα να ήμουν ο Πάπας της εποχής του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Δεν περίμενα να ήμουν «ο Πάπας της εποχής του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου» δηλώνει ο Φραγκίσκος σε podcast (το Βατικανό το αποκαλεί popecast) για τη συμπλήρωση 10 ετών από την ανάρρησή του στον παπικό θρόνο. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αυτός, ένας επίσκοπος που «ήρθε από την άλλη άκρη της γης» δεν περίμενε να γίνει ο Πάπας που θα ηγείτο της Οικουμενικής Εκκλησίας της εποχής του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν το περίμενα. Νόμιζα ότι η Συρία θα ήταν μοναδική περίπτωση, μετά ήρθαν οι άλλες».

«Με κάνει να υποφέρω να βλέπω νεαρούς άνδρες να πεθαίνουν – είτε είναι Ρώσοι είτε Ουκρανοί, δεν με νοιάζει – να μην επιστρέφουν στα σπίτια του. Είναι δύσκολο». Ο ποντίφικας δεν έχει καμία αμφιβολία για το τι να ζητήσει ως δώρο για αυτή τη σημαντική επέτειο: «Ειρήνη, χρειαζόμαστε ειρήνη».

«Πίσω από τους πολέμους, υπάρχει η βιομηχανία όπλων, αυτό είναι διαβολικό», τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος σύμφωνα με τη vatican news.

«Ο χρόνος κυλά… πετάει. Θέλεις να αδράξεις το σήμερα, κι είναι ήδη χθες. Το να ζεις έτσι είναι κάτι νέο. Αυτά τα δέκα χρόνια ήταν κάπως έτσι: ζώντας με ένταση» αναφέρει για τη θητεία του. 

Προσδιορίζει «την πιο όμορφη στιγμή» ως τη συνάντηση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με ηλικιωμένους, παππούδες και γιαγιάδες από όλο τον κόσμο, στις 28 Σεπτεμβρίου 2014. «Οι ηλικωμένοι είναι σοφοί και με βοηθούν τόσο πολύ… Είμαι κι εγώ γέρος, δεν είμαι;»