3 Οκτωβρίου 2023

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίων Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσης

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίων Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινη Εκκλησιά» Καρδίτσης.

Προ της Απολύσεως, τέλεσε ιερά μνημόσυνα υπέρ αναπάυσεω των ψυχών του μακαριστού πνευματικού του πατρός Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κυρού Τιμοθέου και του μακαριστού ιατρού Γεωργίου Πράντζου.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια χαρισματική πορεία και οι Πατέρες μας διδάσκουν, πώς θα μπορέσουμε κι εμείς, να ανέβουμε τα σκαλοπάτια της τελειώσεώς μας κατά Χριστόν.

Και το αποστολικό ανάγνωσμα από την προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου και το ευαγγελικό ανάγνωσμα του αποστόλου Μάρκου, μας υποδεικνύουν την πορεία της εν Χριστώ ζωής και της τελειότητος, που είναι ο σκοπός μας.

Συγκεκριμένα, στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται ότι ο Χριστός μετά την θεραπεία της πεθεράς του Πέτρου και των δαιμονιζομένων, έφυγε πολύ πρωί και πήγε σε έρημο τόπο, για να αποφύγει τις επευφημίες των ανθρώπων. Δεν ήθελε να επιτρέψει στον διάβολο, να υποτάξει στο δικό του φρόνημα, όλους αυτούς τους ανθρώπους, που υποτίθεται ότι ήθελαν να δοξολογήσουν τον Θεό για τα θαύματά Του.

Τόνισε, ακόμη, ότι το να μας επευφημούν για τις πράξεις μας, δεν είναι του Θεού αλλά του διαβόλου, γιατί ο Θεός μας ζήτησε ό,τι κάνουμε να το κάνουμε προς όφελος των άλλων, αλλά και της δικής μας πνευματικής ζωής. Όταν μας δοξάζει ο κόσμος, χάνουμε από την δόξα του Θεού και εμείς οι χριστιανοί πρέπει να γνωρίζουμε, ότι αυτό είναι ένα σκαλοπάτι ασκήσεως και αγώνα για την αρετή. Πρέπει να μάθουμε να βρισκόμαστε σε μια υπαρξιακή σχέση με τον Θεό, μακριά από τις ανθρώπινες καταστάσεις, γιατί ο Κύριος αυτόν τον τρόπο ζωής μας διδάσκει.

Στη συνέχεια του ευαγγελικού αναγνώσματος αναφέρεται ότι εκεί που βρισκόταν ο Χριστός, πήγε κάποιος λεπρός και τον παρακάλεσε: ἐὰν θέλῃς δύνασαί με καθαρίσαι. Και οΧριστός, αφού του είπε: θέλω, καθαρίσθητι, τον θεράπευσε αμέσως και του υπέδειξε, να μην διαδώσει το θαύμα της θεραπείας του, αλλά να παρουσιαστεί στον ιερέα του ναού, για να επιβεβαιώσει εκείνος ότι είναι πλέον υγιής.

Αυτές οι κινήσεις του Κυρίου, είναι υποδειγματικές για εμάς και μας υποδεικνύουν τον τρόπο της εν Χριστώ ζωής μας, αλλά και της σχέσης μας με τους άλλους ανθρώπους.

1 Custom
2 Custom
3 Custom
4 Custom
5 Custom
6 Custom
6a Custom
7 Custom
8 Custom
9 Custom
10 Custom
11 Custom
12 Custom
13 Custom
14 Custom
15 Custom
16 Custom
17 Custom
18 Custom
19 Custom
20 Custom
21 Custom
22 Custom
23 Custom
24 Custom
25 Custom
26 Custom
27 Custom
28 Custom
29 Custom
30 Custom
31 Custom
32 Custom
33 Custom
34 Custom
35 Custom