21 Μαρτίου 2023

Μελβούρνη: Η ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” συμπλήρωσε 66 χρόνια λειτουργίας

Αναμφίβολα η εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Μελβούρνης είναι μία από τις μεγαλύτερες ομογενειακές εφημερίδες στον κόσμο. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 66 χρόνων λειτουργίας του ομογενειακού μέσου (13 Φεβρουαρίου 1957), φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο δημοσιογράφος και Διευθυντής σύνταξης κ. Σωτήρης Χατζημανώλης και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και τη Νικόλ Παπαδοπούλου.

Νέος Κόσμος

Ο κ. Χατζημανώλης ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας της εφημερίδας που ιδρύθηκε στα δύσκολα πρώτα χρόνια του μεγάλου κύματος μεταπολεμικής μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αυστραλία καθώς και για τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της εφημερίδας όπως τα συσσίτια που διοργάνωνε η εφημερίδα για τους άνεργους μετανάστες τη δεκαετία του ΄60, τον μεγάλο αντιδικτατορικό αγώνα κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, τη συμβολή της στην πολυπολιτισμικότητα αλλά και τώρα πρόσφατα, στην ίδρυση έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Πλέον έχουμε αλλάξει. Αρχικά ήταν η εφημερίδα λειτούργησε ως μία γέφυρα με την Ελλάδα. Τώρα έχουμε εστιάσει στην Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα κυρίως και στον Ελληνισμό της Διασποράς και αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά και στις δύο γλώσσες” δήλωσε ο κ. Χατζημανώλης και συμπλήρωσε: “Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα, αφού αλλάζει η Ομογένεια, το αναγνωστικό κοινό, αλλάξαμε και εμείς. Αλλά οι αρχές μας παρέμειναν ίδιες. Η αλήθεια, η έρευνα η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία των ειδήσεών μας, το γεγονός ότι είμαστε αδέσμευτοι και ασυμβίβαστοι, ότι σεβόμαστε τον αναγνώστη και αφουγκραζόμαστε πάντα τις ανάγκες του και αγωνιζόμαστε μαζί του. Αυτά είναι που έφεραν την καταξίωση στον “Νέο Κόσμο“.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα συνέβαλε ακόμη στη δημιουργία της «Πρόνοιας» από όπου στη συνέχεια δημιουργήθηκε και η «Φροντίδα» που αποτέλεσαν τους πρώτους οργανισμούς για τη μέριμνα των ηλικιωμένων ομογενών.

Η εφημερίδα σήμερα, συνεχίζει και κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή, τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Σάββατο και σε δίγλωσση μορφή (στα ελληνικά και αγγλικά) και συγχρόνως έχει δυνατή παρουσία στο διαδίκτυο. Πηγή: Φωνή της Ελλάδας