21 Φεβρουαρίου 2024

Ιταλία: Έρευνα για την σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία

Σε περισσότερες από 400 υποθέσεις ιερέων της καθολικής εκκλησίας που κακοποίησαν ανήλικα υπολογίζει το Abuse Network τα σεξουαλικά σκάνδαλα στην Ιταλία.

Η οργάνωση συνεστήθη από τον Φραντσέσκο Ζανάρντι, που είναι κι εκείνος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην καθολική εκκλησία συνέλεξε δεδομένα από άλλα θύματα τα τελευταία 13 χρόνια προκειμένου να προχωρήσει στην έκθεσή της.

Επίσημη ερευνητική υπηρεσία δεν υπάρχει στην χώρα. Η έκθεση εστάλη στις ιταλικές αρχές με στόχο να πειστούν και να μιλήσουν κι άλλα θύματα καθώς εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός είναι κατά πολύ υψηλότερος .

«Αν λάβετε υπ’ όψιν μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία, όπου υπάρχουν πάνω από 300.000 θύματα κακοποίησης ταυτοποιημένα, εδώ στην Ιταλία θα μπορούσαν να είναι περισσότερα κι από τα διπλάσια. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ σοβαρή και γι’ αυτό οι θεσμοί φοβούνται να φέρουν την αλήθεια στο φως», αναφέρει η Λουντοβίκα Εουτζένιο, συντάκτρια του εβδομαδιαίου περιοδικού Adista.

H Eca Global μια διεθνής οργάνωσης κατά της κακοποίησης από ιερείς προσφάτως ζήτησε το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης να αντιμετωπιστεί συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2019 τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Ιταλία να εκκινήσει μία ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για την σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια.

Δημοσιογράφος • Γιώργος Αϊβαλιώτης