8 Φεβρουαρίου 2023

Εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Την Παρασκευή 27.01.2023 στις 18.00 τοπική ώρα, η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με αφορμή την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό στις 27.01.1945.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Με την ευγενική παραχώρηση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση, το «Τραγούδι της Ζωής» με θέμα τη σωτηρία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ζακύνθου, της μοναδικής στην Ελλάδα που διασώθηκε πλήρως. Την ταινία θα προλογίσει ο υποψήφιος διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας, Αλέξης Ντετοράκης και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το «Τραγούδι της Ζωής» του Τώνη Λυκουρέση περιγράφει τη ζωή των Ζακυνθινιών Εβραίων που επέζησαν στην κατοχή χάρη στην τόλμη του δημάρχου του νησιού Λουκά Καρρέρ και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου που όταν τους ζητήθηκε από τη γερμανική διοίκηση να παραδώσουν λίστα με τους ντόπιους Εβραίους, αυτή περιείχε μόνο δύο ονόματα. Τα δικά τους…Η Ζάκυνθος είναι η μοναδική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη που κατόρθωσε να διασώσει όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της, που αριθμούσε 275 άτομα.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου