25 Απριλίου 2024

Με λαμπρότητα γιορτάζει και η ομογένεια τα Θεοφάνεια σε όλο το κόσμο

Τα Θεοφάνεια γιορτάζει σήμερα και η απανταχού της Γης Διασπορά. Από την Αίγυπτο έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία η ομογένειά μας συμμετείχε ενεργά στον Αγιασμό των Υδάτων και και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Με το βλέμμα των απανταχού Χριστιανών στο Φανάρι όπου προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο οι ομογενείς ανά την υφήλιο γιορτάζουν στις μικρές τους πατρίδες την μεγάλη Ελλάδα των Παραδόσεων και της Ορθοδοξίας.

Στο ελληνικό χωριό των Σφουγγαράδων, το Τάρπον Σπρίγκς, η γιορτή των ΕΠΙΦΑΝΙΩΝ (όπως είναι παγκόσμια γνωστή) κρατά και φέτος για 117η χρονιά (εκατοστή δέκατη έβδομη χρονιά) αμείωτο το ενδιαφέρον χιλιάδων ομογενών αλλά κι επισκεπτών που κατέκλυσαν την Τάμπα της Φλόριδας των ΗΠΑ για να την παρακολουθήσουν.

Από τον Νείλο και το Παλαίφατο Πατριαρχείο μας, μήνυμα Ενότητας Αγάπης και Αλληλεγγύης, έστειλε κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του «Μεγάλου Αγιασμού» που πραγματοποιήθηκε στον ΙΝ του Ευαγγελισμού, ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, καθαγιάζοντας τα νερά της Μεσογείου στην προβλήτα του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, τελείται ο αγιασμός των Υδάτων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ ο οποίος θα πετάξει τον σταυρό θα πέσουν στο μέσα στο νερό αθλητές που είναι κωπηλάτες του ΕΝΟΑ και συνάμα είναι και μαθητές και πρόσφατα παρασημοφορημένοι στους παν – αιγυπτιακούς αγώνες.

Στη συνέχεια όλοι οι πάροικοι, θα γευματίσουν προσφορά το γεύμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του ΕΛ. Ναυτικού Ομίλου και της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Στο Νέο Κόσμο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνοδεία των Επισκόπων Κυριάκου και Ευμένιου, τελέστηκε ο πρώτος «Μικρός Αγιασμός» το πρωί ενώ αυτή την ώρα στην προβλήτα Frankston πραγματοποιείται κατάδυση του Τιμίου Σταυρού Ωστόσο, οι νέοι της ομογένειας θα παραταχθούν του την Κυριακή για την ρίψη του και μάλιστα σε μια ιστορική για τον ελληνισμό τοποθεσία της Μελβούρνης.

Την ίδια μέρα, στον κόλπο Υarra στο Σίδνεϊ, στη μία το μεσημέρι θα ξεκινήσει ο εορτασμός της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ενώ θ’ ακολουθήσουν εορτασμοί με ζωντανή ελληνική μουσική στο παρακείμενο πάρκο Bicentennial.

Τέλος στη Γαλλία, Σηκουάνας και Ροδανός ποταμός κατακλύζονται αυτή την ώρα από χιλιάδες πιστούς όπως και το λιμάνι της Μασσαλίας.

Χρ. Σάμου