8 Φεβρουαρίου 2023

Βρετανία: Πώς ο Κάρολος έβαλε τους ορθόδοξους ιερείς σε κάθε βρετανικό σπίτι

Σε μια πρωτοφανή αναφορά, έστω εμμέσως, στην ελληνική του καταγωγή, ο Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας συμπεριέλαβε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το πρώτο της βασιλείας του, εικόνες του με ορθόδοξους αρχιερείς, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο Κάρολος Γ’ είναι γνωστός λάτρης της Ελλάδας, τακτικός επισκέπτης της, έδωσε το παρών και απηύθυνε ομιλία κατά τις περυσινές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι γνωστό ότι επισκέπτεται συχνά το Άγιο Όρος μακριά από πολυτέλειες και φώτα δημοσιότητας.

Στο καθιερωμένο τηλεοπτικό μήνυμα της βρετανικής μοναρχίας για τα Χριστούγεννα, η παρακολούθηση του οποίου αποτελεί μία ακόμη από τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των βρετανικών νοικοκυριών ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Κάρολος επέλεξε να αναφερθεί στην επίσκεψή του τον Ιανουάριο του 2020 στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς.

Το πολυαναμενόμενο πρώτο χριστουγεννιάτικο τηλεμήνυμα του νέου μονάρχη, μετά την εκτενή αναφορά στην απώλεια της Ελισάβετ αλλά και του πατέρα του, του Έλληνα πρίγκιπα Φιλίππου περιείχε μια έκπληξη: Στα μισά του μηνύματός του (από το 4.33 και μετά στο παρακάτω βίντεο), ο Κάρολος ανέφερε τα εξής: Πριν μερικά χρόνια αξιώθηκα να εκπληρώσω μια επιθυμία ζωής, να επισκεφθώ τη Βηθλεέμ και τον Ναό της Γεννήσεως.

Εκεί η κάμερα φεύγει από τον Άγγλο βασιλιά και περνά πλάνο του Καρόλου από τη συγκεκριμένη επίσκεψη στη Βηθλεέμ, πλάι στον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και άλλους ιερείς, ορθόδοξους, καθολικούς και Αρμένιους, στη Βασιλική της Γεννήσεως. Ακολούθως δείχνει τον Κάρολο να έχει μεταβεί μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στη Φάτνη και να στέκεται στο σημείο όπου θεωρείται ότι γεννήθηκε ο Χριστός πριν 20 αιώνες, πάλι συνοδεία ορθόδοξων κληρικών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ