29 Μαρτίου 2024

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας

Η γέννηση του Κυρίου Ιησού Χριστού ή ο ερχομός του Μεσσία Χριστού, είχε προβλεφθεί από βιβλικούς Προφήτες πολλούς αιώνες πριν.

Ο προφήτης Ησαΐας προέβλεψε 700 χρόνια πριν, ότι ο Χριστός θα γεννιόταν από παρθένο και θα ονομαζόταν Εμμανουήλ ή «ο Θεός είναι μαζί μας».

Άρα ο Μεσσίας είναι ταυτόχρονα αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος.

Και ο Προφήτης Μιχαίας προέβλεψε, επίσης 700 χρόνια πριν, ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, και η γέννησή του είναι «στις ημέρες της αιωνιότητας», δηλαδή είναι ένα αιώνιο θεϊκό πρόσωπο που έγινε Άνθρωπος.

Η προετοιμασία της ανθρωπότητας για την έλευση του Χριστού ήταν μακρά. Αμέτρητες γενιές από τον Αδάμ στον Αβραάμ και 42 γενιές από τον Αβραάμ στον Χριστό, σχεδόν 2.000 χρόνια. Γιατί;

Γιατί ήταν απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος που νοσεί από την αμαρτία της ανυπακοής του ανθρώπου στον Θεό χρειάζεται έναν θεραπευτή και οι θνητοί άνθρωποι χρειάζονται έναν νικητή του θανάτου μέσω της ανάστασης.

Η εορτή της Γέννησης μας δείχνει πρώτα ότι η παντοδύναμη και αιώνια αγάπη του Χριστού είναι και αγάπη ταπεινή και ελεήμων.

Ο αόρατος και ακατανόητος Υιός του Θεού, ο Βασιλιάς της Δόξης, που κυβερνά ολόκληρη την Οικουμένη, γίνεται μικρό παιδί στην κοιλιά της Παναγίας, γεννιέται σε μια φτωχή σπηλιά και κείτεται σε μια φάτνη.

Ο Παντοδύναμος έγινε ένα ταπεινό και χαϊδεμένο παιδί, απόλυτα εξαρτημένο από την αγάπη και τη φροντίδα των γύρω Του.

Η δύναμή του τώρα είναι η αθωότητά Του ή η αθωότητά Του.

Ωστόσο, οι άγγελοι στους ουρανούς Τον επαινούν ως Δάσκαλο και οι Μάγοι από την Ανατολή Του φέρνουν δώρα ως Βασιλιά.

Έτσι, το Θεόπαιδο, ή ο Ιησούς Μωρό, είναι η χαρά των αγγέλων και των ανθρώπων, η ειρηνική χαρά που πηγάζει από την ταπεινή και ελεήμονα αγάπη του Θεού.

Η γιορτή των Χριστουγέννων μας καλεί όλους να δείξουμε γύρω μας, με λόγια και έργα, με κάλαντα και δώρα, αγάπη ταπεινή και ελεήμονα, να φέρουμε χαρά και ειρήνη στις ψυχές και τα σπίτια των ανθρώπων, προς δόξα του Θεού και την ευτυχία των ανθρώπων.

Με αφορμή τις Άγιες Γιορτές της Γέννησης του Κυρίου, το Νέο Έτος 2023 και τη Βάπτιση του Κυρίου, ευχόμαστε σε όλους υγεία και ευτυχία, ειρήνη και χαρά μαζί με την ευχή: Καλή χρονιά!

† Δανιήλ,
Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας