10 Δεκεμβρίου 2022

Με βυζαντινή ιεροπρέπεια και τις δέουσες εκκλησιαστικές τιμές η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου – Όλο το ρεπορτάζ

Με βυζαντινή ιεροπρέπεια και τις δέουσες εκκλησιαστικές τιμές σύσσωμη η Ορθοδοξία αποχαιρετά σήμερα τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Δεύτερο.

Η εξόδιος Ακολουθία τελείται από τον νέο Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και παριστάμενων, μεταξύ άλλων, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, εκπροσώπου του Πάπα Φραγκίσκου και εκπροσώπων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και των χριστιανικών δογμάτων, ανά το παγκόσμιο.

Επικήδειους εκφωνούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Η ταφή θα γίνει στην κρύπτη του ναού, κατόπιν επιθυμίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και σε τάφο που κατασκευάστηκε υπό τις οδηγίες του.

Ο Alpha Κύπρου και το Alphanews.Live καλύπτουν λεπτό προς λεπτό την ιστορική τελετή με ζωντανές συνδέσεις και συνεχή ενημέρωση:


12/11/202213:51 Οικουμενικός Πατριάρχης: Ήρθα για πρώτη φορά στην Κύπρο για να αποχαιρετήσω τον προσωπικό φίλο μου
Ήρθα για πρώτη φορά στην Κύπρο για να αποχαιρετήσω τον προσωπικό μου φίλο, ανέφερε κατά τον επικήδειό του στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

12/11/202213:47 Μητροπολίτης Πάφου: Θα περάσουν αιώνες για να ξεφύγει η Εκκλησία από τη σκιά του
Στην ανεξίτηλη σφραγίδα που αφήνει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Δεύτερος στα εκκλησιαστικά πράγματα της Κύπρου και της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα περάσουν αιώνες για να ξεφύγει η Εκκλησία από τη σκιά του.

Ο Μητροπολίτης Πάφου εξήρε το έργο και την προσφορά του μακαριστού Χρυσόστομου παρά το γεγονός ότι “τον είπαν ολιγογράμματο, ξεχνώντας ότι είχε σοφία και πίστη.” Έκανε λόγο για τον μεγαλύτερο θρησκευτικό μεταρρυθμιστή,  χωρίς χειμαρρώδη λόγο και ύφος απροσποίητο. 

Είπε πως κοπίασε με ανιδιοτέλεια και βάδισε στο μεθόριο της αμφισβήτησης και της αποδοκιμασίας. Υπέδειξε πως δεν υπέκυψε σε απειλές και σε όσους του έδειχναν την ευλυγισία της σπονδυλικής του στήλης. Ο Μητροπολίτης Πάφου αναφέρθηκε στην περιπέτεια της υγείας του λέγοντας πως πολλούς που δεν κέρδισε στη ζωή του, τους κέρδισε στο κατώφλι του θανάτου.

Σημείωσε πως υπέμεινε την αρρώστια του με καρτερία και ότι μίλησε για τις ασθένειες με βιωματικό τρόπο, ενώ είχε συνεχώς το μυαλό του στην ‘Άνω Ιερουσαλήμ” και έκανε λόγο για ψυχική δύναμη “σχεδόν απόκοσμη.”

“Η πάλη του με το θάνατο στέκεται σαν ένα μεγάλο ορόσημο στη ζωή του. Και το χαρακτηριστικότερο, παρά τη σοβαρότητα δεν έπεσε σε παλινπαιδισμό”

Ο Μητροπολίτης υπογράμμισε πως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος “δεν είναι ήρωας, αλλά μας άφησε έργο αιώνων για την Εκκλησία”, ενώ τόνισε πως δεν αναλώθηκε σε επιδείξεις ματαιοδοξίας.

΄”Δεν ανυψώνουν τον κληρικό τα επιθέματα, αλλά ξεγυμνώνουν και εξευτελίσουν τον κούφιο άνθρωπο.”

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους “φοβερούς επικριτές” του Μακαριωτάτου, παρομοιάζοντας τον με τα δέντρα που χτυπούνται από κεραυνούς. Ο Μητροπολίτης Πάφου σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διατήρησε ακέραιη τη θέση του για το Εθνικό μας θέμα, ορθώνοντας το ανάστημα του εναντίον κάθε απαράδεκτης λύσης του Κυπριακού, όπως η αντίθεση του σχέδιο Ανάν. 

“Θα περιμένει να χτυπήσουν οι καμπάνες της απελευθέρωσης.”

12/11/202213:26 Εκπρόσωπος Πάπα Φραγκίσκου: Ευγνωμοσύνη για τη συνεισφορά του στον Διαθρησκευτικό διάλογο
Τη βαθιά θλίψη και οδύνη του Πάπα Φραγκίσμου για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, μετέφερε ο Εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου που απηύθυνε επικήδειο στην εξόδιο Ακολουθία του. 

Έστειλε τα συλλυπητήρια του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον κλήρο και τον λαό της Κύπρου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεισφορά του στον διάλογο της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. 

Όπως είπε, η δράση και το έργο του θα αποτελεί έμπνευση για τους ηγέτες των υπολοίπων Εκκλησιών, ενώ ανανέωσε την υπόσχεση του Πάπα Φραγκίσκου να προσεύχεται για να επικρατήσει η ειρήνη στο νησί.

12/11/202213:17 Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Γνώρισα έναν Ιεράρχη που τον διέκρινε η γνησιότητα ενός άκαμπτου πατριώτη
Το έργο και την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου εξήρε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  Έκανε λόγο για μια εμβληματική μορφή και προικισμένη φυσιογνωμία, που κατάφερε να διατηρήσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, προωθόντας τη συνεργασία με ξένα κράτη και άλλες εκκλησίες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για επαναπατρισμό κλαπέντων θρησκευτικών και ιστορικών θησαυρών από τις κατεχόμενες περιοχές.

Υπογράμμισε τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας, η οποία συνέδραμε στην αρωγή εμπερίστατων συνανθρώπων μας. Όπως είπε, έγνοια του ήταν οι νέοι και γι΄αυτό ανέγειρε τις φοιτητικές εστίες για στέγαση φοιτητών. Γνώρισα έναν Ιεράρχη που τον διέκρινε η γνησιότητα ενός άκαμπτου πατριώτη.

12/11/202213:08 Σακελλαροπούλου: Ο Αρχιεπίσκοπος καταλείπει ιστορικής σημασίας έργο
ΟΑρχιεπίσκοπος καταλείπει ιστορικής σημασίας έργο, ανέφερε κατά τον επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του μακαριστού Χριστοστόμου Β’, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

12/11/202213:00 Ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμη Ακολουθία-Ακολουθούν οι επικήδειοι
Στη μία κι ένα λεπτό ολοκληρώθηκε η εξόδιος Ακολουθία για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Επικήδειους εκφωνούν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίννη Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

12/11/202212:53 Σε εξέλιξη η νεκρώσιμη Ακολουθία
Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, επικεφαλής ή εκπροσώπων αυτοκέφαλων εκκλησιών τελείται η εξόδιος ακολουθία του εκδημήσαντα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρβνάνα της οποίας προΐσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εντός του ναού βρίσκονται επίσης μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακοί και κομματικοί αξιωματούχοι και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στο καθεδρικό ναό μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους υποδέχθηκε η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας, ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδιδαν τιμές. Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στο εσωτερικού του ναού είναι περιορισμένη.

Μέλη της της Αστυνομίας βρίσκονται πέριξ του ναού, ενώ έξω από τον Ναό έχει στηθεί γιγαντοοθόνη για όσους δεν βρίσκονται εντός.

Η πρόσβαση στην περιοχή του ναού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής είναι ελεγχόμενη από μέλη της Αστυνομίας που επιθεωρούν τον χώρο.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας και της ταφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα έχει και η κ. Σακελλαροπούλου.

Επίσης μετά την εξόδιο ακολουθία τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα παραθέσουν γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους.

12/11/202212:16 Με βυζαντινή ιεροπρέπεια η κηδεία του Αρχιεπισκόπου
Προϊσταμένου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελείται η νεκρώσιμη Ακολουθία για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, παρισταμένων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δείτε φωτογραφίες από το ναό:

12/11/202211:48 Έφτασε ο ΠτΔ, υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων
Φιλόστοργο ποιμενάρχη που συμπαραστάθηκε στους φτωχούς, “ασυμβίβαστο πατριώτη”, φίλο και συνοδοιπόρο της κυβέρνησης χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στα όσα έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

12/11/202211:44 Έφτασαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
Με την ίδια πτήση έφτασαν στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Νίκη Κεραμέος.

Αμέσως κατευθύνθηκαν στην Αρχιεπισκοπή για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων και ακολούθως θα παραστούν στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου.

12/11/202211:43 Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων ο ΠτΔ

12/11/202211:26 Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή
Γύρω στις έντεκα και είκοσι έφτασε στην Αρχιεπισκοπή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου

12/11/202211:20 Ιστορική κάθοδος Βαρθολομαίου
Ιστορική και με πολυσήμαντα μηνύματα θεωρείται η κάθοδος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κύπρο, 400 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί.

Τόσο λόγω της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη όσο και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και άλλων επισήμων για να παραστούν στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ από την Αστυνομία, η οποία ετοίμασε ειδικό σχέδιο δράσης και λειτουργεί Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων, λαμβάνει μέτρα τροχαίας και μέτρα ασφαλείας, ενώ σε διάφορα σημεία θα γίνει χρήση τεχνολογικών μέσων.

12/11/202211:19 Έφτασε στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Αφίχθηκε στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στις 10:45 στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας με ναυλωμένο τζετ από Κωνσταντινούπολη μέσω Κω και αναχώρησε για τη Λευκωσία όπου θα προστεί της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β, που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Γεώργιος Χριστοδούλου και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

12/11/202211:07 Μέλη της Εθνικής Φρουράς θα μεταφέρουν τη σορό για ταφή στην κρύπτη του ναού

12/11/202210:54 Άρχισαν να συρρέουν πιστοί και επίσημοι
Οι συγγενείς του μακαριστού Μακαριωτάτου εισέρχονται πρώτοι στον ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, έχοντας τις ειδικές κάρτες VIP που έχουν εκδοθεί για την τελετή.

12/11/202210:51 Γιγαντοθόνες και “ακροβολισμένοι” αστυνομικοί
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Αστυνομία, μέσα και έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και τον νέο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα ενόψει την νεκρώσιμης Ακολουθίας που θα ψαλεί για τον μακαριστό Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. 

Διαβάστε επίσης:

ΦΩΤΟ: Γιγαντοθόνες και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το αντίο στον Αρχιεπίσκοπο
12/11/202210:33 Θα δει Βαρθολομαίο και Σακελλαροπούλου ο ΠτΔ
Συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή, θα έχει μετά το πέρας της νεκρώσιμης Ακολουθίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε η Προεδρία της Δημοκρατίας:

14:10 Πρόεδρος Δημοκρατίας – Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Αρχιεπισκοπή)
14:25 Πρόεδρος Δημοκρατίας – Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (Αρχιεπισκοπή)
15:00 Πρόεδρος Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρος προς τιμή των ξένων επισήμων που θα παραστούν στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου (Αρχιεπισκοπή)
12/11/202210:32 Οι υψηλοί προσκεκλημένοι
Της εξόδιου ακολουθίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά, μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Στην κηδεία θα παραστούν μεταξύ άλλων υψηλών προσωπικοτήτων από την πολιτική, θρησκευτική και πολιτειακή ηγεσία, ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος και θα εκφωνήσει επικήδειο, η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας. Επικήδειο θα εκφωνήσει εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

12/11/202210:27 Αναμένουν οι Συνοδικοί
Στο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου συγκεντρώνονται τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και άλλοι κληρικοί, πριν από την έναρξη της νεκρώσιμης Ακολουθίας.

12/11/202210:24 Στην Αρχιεπισκόπή η οικογένεια του μακαριστού Χρυσόστομου
Ώρες πριν από την εξόδιο Ακολουθία συγκεντρώθηκαν στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο τα αδέλφια, τα ανήψια και οι λοιποί συγγενείς του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, για να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα παρευρίσκονται σε διακεκριμένες θέσεις εντός του ναού.

12/11/202208:20 Δωρεάν χώροι στάθμευσης
ΟΔήμος Λευκωσίας, θα παραχωρήσει δωρεάν χώρους στάθμευσης για την ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που θα θελήσουν να τιμήσουν με την παρουσία τους την μνήμη του Μακαριστού Μακαριοτάτου. Οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης που θα είναι δωρεάν για τις ώρες της κηδείας είναι η Τρικούπη-Λιασίδου, Πενταδακτύλου, Τεμπών και Προμαχώνα Καράφα.

12/11/202208:15 Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Εκατοντάδες μέλη της Αστυνομικής Δύναμης βρίσκονται επί ποδός στο προαύλιο του καθεδρικού ναού καθώς και στους γύρο δρόμους της Αρχιεπισκοπής.  

Τα Αστυνομικά μέτρα θα ισχύουν, με κάποιες διαφοροποιήσεις μέχρι το απόγευμα, αφού αμέσως μετά την κηδεία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις στην Αρχιεπισκοπή με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίες διευθετήσεις για την κηδεία του Αρχιεπισκόπου
12/11/202208:11 Πένθιμες καμπάνες σε όλη την Κύπρο
Κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Κύπρου θα ηχήσουν πένθιμα, ενώ οι σημαίες παραμένουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους μέχρι και σήμερα Σάββατο.

12/11/202208:08 Χωρίς κατάθεση στεφάνων
ΗΙερά Αρχιεπισκοπή ενημέρωσε χθες ότι στην εξόδιο Ακολουθία δεν θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Η προσέλευση του κόσμου, αναφέρεται, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11:15 π.μ.

alphanews.live