18 Απριλίου 2024

Η «μάχη» για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, η διαδικασία και οι ισορροπίες

Με τις ευχές κλήρου και λαού να συνοδεύουν τον Μακαριώτατο για να βγει νικητής και από αυτή τη μάχη, εν δυνάμει υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και επιτελεία έχουν πάρει φωτιά, αφού σε κάθε περιπτωση η κατάσταση της υγείας του θεωρείται βεβαρημένη.

Με βάση τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, σε περίπτωση χηρείας του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο Μητροπολίτης Πάφου, ως ο Τοποτηρητής, θα πρέπει να στείλει εντός δέκα ημερών δύο εγκυκλίους. Η μία προς τους εφημέριους για την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων εντός δεκαπέντε ημερών και η δεύτερη για τον ορισμό (εντός σαράντα ημερών) της ημερομηνία εκλογής του τριπροσώπου, δηλαδή των τριών ιερωμένων που θα επιλεγούν από τους πιστούς για τη διαδοχή. Η εκλογή Αρχιεπισκόπου διεξάγεται σε δύο στάδια: Οι πιστοί ψηφίζουν τον εκλεκτό τους και οι τρεις που θα πάρουν τις περισσότερες ψήφους (το λεγόμενο «τριπρόσωπο») θα τεθούν ενώπιον της  Συνόδου για να επιλέξει τον ένα από αυτούς, ο οποίος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες και εκτιμήσεις, προκύπτει ότι υποψήφιοι για τη διαδοχή θα είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού Ησαΐας, ο Πάφου Γεώργιος, ο Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Μόρφου Νεόφυτος, ενδεχομένως και ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος. Σε επίπεδο ερεισμάτων ανάμεσα στους πιστούς, φαίνεται να έχουν προβάδισμα οι Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας, Πάφου Γεώργιος ενώ ανοδική τάση καταγράφει ο Κωνσταντίας Βασίλειος.

Ωστόσο, η εκλογή θα κριθεί στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα επιλέξει από το τριπρόσωπο, τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο ιεράρχες, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πάφου, αποτελούν την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου. Οι υπόλοιποι είναι οι Κιτίου, Καρπασίας, Μεσαορίας, Τριμυθούντος και Κυρηνείας. Ο Λεμεσού Αθανάσιος, φέρεται να υποστηρίζεται από τους Επισκόπους Αμαθούντος, Μαχαιρά και Λήδρας, ενώ ο Μητροπολίτης Ησαΐας στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο. Εάν οι πιο πάνω συσχετισμοί επαληθευτούν, τόσο στην κάλπη των πιστών, όσο και ενώπιον της Συνόδου, τότε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα αναμετρηθούν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Πάφου.

cyprustimes.com