15 Ιουνίου 2024

ΕΡΤ Αρχείο: Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη του οικουμενικού Έλληνα συνθέτη, άγρυπνου στοχαστή, οραματιστή της ειρήνης και της δικαιοσύνης, του μεγάλου μουσικού δημιουργού που από τη δεκαετία του ’60 καθόρισε την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 αφήνοντας παρακαταθήκη το τεράστιο μουσικό έργο του.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ και στο πλαίσιο της σειράς «Μονόγραμμα», μια ειδική εκπομπή αφιέρωμα, παραγωγής του 2005, στους τόπους καταγωγής και γέννησης του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, στην οποία ο ίδιος εξηγεί με ποιο τρόπο τον καθόρισαν και τον διαμόρφωσαν.

Τόπος γέννησής του η Χίος το 1925. Δύο τόποι, δυο ρίζες κρητική και μικρασιατική, που τον επηρέασαν. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την ιστορία των προγόνων του στην Κρήτη ενώ στη Χίο αναφέρεται στη μικρασιατική καταγωγή του.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Οι πατρίδες μου..

(video)

Στην εκπομπή ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης κάνει αναφορά στις ρίζες του και το οικογενειακό του δέντρο, ανακαλώντας τις παιδικές του μνήμες που σχετίζονται με τους τόπους καταγωγής των γονιών του και των προγόνων του, την Κρήτη από τη μεριά του πατέρα του, τη Μικρά Ασία από την πλευρά της μητέρας του και τον γενέθλιο τόπο του τη Χίο.

Αναφέρεται στο γενεαλογικό του δέντρο από την πλευρά της γιαγιάς του Αικατερίνη Σπυριδάκη και του παππού του Μιχάλη Θεοδωράκη και την συμμετοχή τους στις Κρητικές Επαναστάσεις. Επίσης, αφηγείται την επιρροή που άσκησε στον ίδιο η προσωπικότητα του πατέρα του Γιώργου Θεοδωράκη, απόφοιτου Νομικής Σχολής, βενιζελικού και υπαλλήλου Νομαρχιών, τα φιλολογικά ενδιαφέροντά του, καθώς και το σύγγραμμά του «Πολεμικαί Αναμνήσεις» μετά τη δράση του στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Αφηγείται στη γνωριμία του πατέρα του με την μικρασιάτισσα μητέρα του Ασπασία Πουλάκη στη Σμύρνη όπου εκείνος χρημάτισε βοηθός αρμοστή. Θυμάται ακόμη τα παιδικά και εφηβικά του καλοκαίρια στη Χίο κοντά στην οικογένεια της μητέρας του, προσφύγων από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας, περιγράφοντας με συγκίνηση την έντονη νοσταλγία τους για τη χαμένη πατρίδα. Η κάμερα ταξιδεύει στο πατρικό του σπίτι στο Γαλατά Χανιών, στη Χίο αλλά και στον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, τον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέφθηκε τότε στα 80 του χρόνια, δηλώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του με το μέρος καταγωγής της μητέρας του.

Προβάλλονται πλάνα από την εκδήλωση εγκαινίων του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Δήμο Χίου και από τη συναυλία Μ. Θεοδωράκη – Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί, με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μπάση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τσεσμέ, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θεοδωράκεια 2005» με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Εκείνη τη χρονιά είχαν διοργανωθεί τα πρώτα «Θεοδωράκεια» σε συνεργασία των Δήμων Χίου και Τσεσμέ, σε μια προσπάθεια προσέγγισης και των δυο λαών με τη διοργάνωση μιας σειράς από εκδηλώσεων.

Παρεμβάλλεται επίσης αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Ακούγονται τα τραγούδια “Σε ποια πελάγη” και “Ήσουνα παράπονο” με τη φωνή της Μ. Φαραντούρη. Επίσης, το τραγούδι «Μια μέρα θα στο πω» που τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης. Την εκπομπή προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη

Παραγωγός: Νίκος Σγουράκης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr