30 Μαρτίου 2023

Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός: Το προσκύνημα του φωτός, της παρηγοριάς και της ελπίδας

Ο Όσιος Νικηφόρος, κατά κόσμον Νικόλαος Τζανακάκης, γεννήθηκε το 1890 στο χωριό Σηρικάρι του νομού Χανίων. Μόλις διαγνώστηκε με την νόσο του Χάνσεν, η οποία είναι γνωστή ως λέπρα, η οικογένειά του δεν άντεξε το στίγμα και τον έστειλε σε συγγενείς του στα Χανιά.

Στη συνέχεια, προκειμένου να αποφύγει τον εγκλεισμό στο νησί της Σπιναλόγκας  βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στο πλευρό ενός φωτισμένου πνευματικού, όπου μυήθηκε στην πίστη.

«Σε μία εποχή η οποία κατευθύνεται πολύ από την εικονική πραγματικότητα, από την ταχύτητα της ανεξέλεγκτης πληροφορίας και την αγωνία του φαίνεσθαι, το να μιλά κανείς για αγίους μοιάζει παράδοξο και παράλογο. Μέσα σε αυτή την παραδοξότητα έρχονται οι άγιοί μας να μας ανοίξουν και να μας φωτίσουν ένα άλλο δρόμο και τρόπο ζωής, το δρόμο της υπέρβασης», δήλωσε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και συμπλήρωσε:

«Ο Όσιος Νικηφόρος είναι ένα τέτοιο φωτεινό πρόσωπο και εμείς έχουμε το μεγάλο προνόμιο και τη μεγάλη ευλογία να έχει γεννηθεί εδώ ο μεγάλος αυτός άγιος».

Ο προσκυνηματικός ναός είναι λιτός, ενώ περιλαμβάνει κτιριακό συγκρότημα που θα καλύπτει τις ανάγκες των προσκυνητών που έρχονται από Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και ένα προαύλιο χώρο.

Ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός είναι ένας από τους νεότερους αγίους της Εκκλησίας, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στην αγιοκατάταξή του το 2012.