15 Ιουνίου 2024

Όγκος στον εγκέφαλο: Τα έξι συμπτώματα SOS

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα βασικά συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν.

Σύμφωνα με το Brain Tumor Charity UK, περίπου 11.700 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με όγκο στον εγκέφαλο.

Οι όγκοι εγκεφάλου είναι πιο συχνοί στους ενήλικες, μπορεί όμως να εμφανιστούν και σε παιδιά.

Τα συμπτώματα διαφέρουν με τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να εκδηλώνουν επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ισορροπίας, καθυστερημένη έναρξη εφηβείας, μη φυσιολογική ανάπτυξη, υπερβολική δίψα και μειωμένη συνείδηση.

Τα έξι σημάδια που χτυπάνε καμπανάκι για την ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο είναι τα εξής:

  • Πονοκέφαλοι
  • Αλλαγές στην όραση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ναυτία και ζάλη
  • Κόπωση
  • Απώλεια γεύσης και οσμής
Όγκος στον εγκέφαλο: Τα έξι συμπτώματα SOS - 1

Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι καλοήθεις και κακοήθεις και βαθμολογούνται ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και πόσο πιθανό είναι να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία.

Οι όγκοι βαθμού 1 και 2 είναι χαμηλότερου κινδύνου ενώ οι όγκοι βαθμού 3 και 4 είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ξανά μετά τη θεραπεία.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι διανοητικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, όπως προβλήματα μνήμης ή αλλαγές στην προσωπικότητα, καθώς και προοδευτική αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος.

Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε καθημερινές δραστηριότητες ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μνήμη σας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο και είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η διάγνωση του όγκου στο κεφάλι γίνεται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό. Ο γιατρός πραγματοποιεί κλινική εξέταση, αξιολογώντας την όραση, την ακοή, την ισορροπία, τη δύναμη και τα αντανακλαστικά του ασθενούς.

Στη συνέχεια τον παραπέμπει σε απεικονιστικό έλεγχο (αξονική και μαγνητική τομογραφία) όπου θα αναδειχθεί ο όγκος και το μέγεθός του, ενώ θα ορισθεί η θεραπεία του ασθενούς.

Η -κατά κανόνα- θεραπεία ενός εγκεφαλικού όγκου, είτε είναι κακοήθης είτε καλοήθης, είναι η χειρουργική αφαίρεσή του.

Πηγή: mirror.co.uk