3 Οκτωβρίου 2023

Η Εξόδιος Ακολουθία του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Ευστρατίου

Η Εξόδιος Ακολουθία του αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Ευστρατίου, από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας τελέστηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πρόνοιας  Ναυπλίου. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσαν ο Μητροπολίτης Νέας Γουινέας  Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα και ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος .  

Ο π. Χρυσόστομος Ευστρατίου γεννήθηκε στην Πρόνοια  Ναυπλίου στις 12 Μαρτίου του έτους 1950. Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είχε υπηρετήσει ως Ιερέας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Διορίστηκε στην Μέση Εκπαίδευση και υπηρέτησε ως Θεολόγος καθηγητής στο Ναύπλιο, στην Αθήνα αλλά και ως απεσταλμένος από το Υπουργείο Παιδείας σε σχολεία της Αφρικής.

Είχε διακριθεί ως εκπαιδευτικός και κατάφερε όχι μόνο να ασκήσει το έργο του Δασκάλου, αλλά να ακουμπήσει τις ψυχές των νέων. Ένεκα του έργου του, του ήθους του, της κοινωνικής του παρέμβασης και του παραδείγματος του, κατόρθωσε να μπει στις συνειδήσεις όλων, να τυγχάνει σεβασμού και να χαίρει εκτίμησης από όλους.

Είχε μια απέραντη αγάπη στον Θεό αλλά και στους ανθρώπους, με αυθορμητισμό, καλοσύνη, απλότητα, με ευγένεια ψυχής χωρίς υποκρισία, με εντιμότητα, και κυρίως βαθιά ταπείνωση, ανιδιοτέλεια, και μεγαλοσύνη. Στο Ναύπλιο τα τελευταία χρόνια ήταν τακτικός επισκέπτης και αγαπούσε ιδιαιτέρως να βρίσκεται στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου όπου τον σύνδεε μία φιλία με τον εφημέριο του ναού π. Ελευθέριο Μίχο.

Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος ήταν πολύ αγαπητός από τους κατοίκους του Ναυπλίου και ο ίδιος αισθανόταν απέραντη χαρά και ευχαρίστηση να βρίσκεται μαζί τους. Εξάλλου όνειρο του ήταν να επιστέψει στην γενέτειρα του και να εγκατασταθεί μόνιμα στην πατρίδα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε στα πρώτα χρόνια της ζωής του.