18 Απριλίου 2024

Εξετάσεις στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Βελγίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή μαθητών πραγματοποιήθηκαν οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2022.
 
Οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου, οι οποίες σημαίνουν και την λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους, πραγματοποιήθηκαν στο Βιβλιοπωλείο του Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, όπου και η έδρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιλάριος». Την εξεταστική επιτροπή αποτελούσαν ο π. Κωνσταντίνος Δέδες, Διευθυντής της Σχολής, ο π. Αντώνιος Ταρλίζος, ο κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου, η κ. Δέσποινα Γάσπαρη, η κ Μαρία Νούση και η κ. Χρυσούλα Ψιμούλη, διδάσκοντες της Σχολής.
 
Παρότι η Σχολή Β.Μ. μετρά μόνο δύο έτη από την ίδρυσή της, αριθμεί πολλούς μαθητές και μαθήτριες, η πλειοψηφία των οποίων συμμετείχε στην εξεταστική διαδικασία. Διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος και υψηλό επίπεδο των σπουδαστών, γεγονός το οποίο περιποιεί τιμή και χαρά για την ψαλτική οικογένεια της Μητροπόλεως Βελγίου. Όπως ανακοίνωσε ο π. Κωνσταντίνος, την ερχόμενη χρονιά η Σχολή Β.Μ. θα εγκαινιάσει ένα καινούριο τμήμα «Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής» και θα διοργανώσει μία μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση στις 28 Οκτωβρίου 2022, ανήμερα της εθνικής επετείου, αφιερωμένη στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, η λήξη της χρονιάς έγινε με την ψαλμώδηση του Δοξαστικού του Εσπερινού του πλαγίου του πρώτου «Ἐν τῇ ἐρυθρᾷ θαλάσσῃ» σε μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου. Το Δοξαστικό ήταν ευχαριστίας αντίτιμο προς τον Τριαδικό Θεό και την Παναγία Μητέρα Του, για όλες τις ευεργεσίες και δωρεές που προσέφεραν απλόχερα στην Σχολή μας κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, μία εκ των οποίων ήταν και η επίσκεψη μας στο Αγιώνυμο Όρος του Άθω.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 2020, κατόπιν προτροπής και επιθυμίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αθηναγόρου, προκειμένου να διακονήσει την εκμάθηση και διάδοση της Ψαλτικής Τέχνης στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.
 
Τέλος, η περίοδος των εγγραφών για το ερχόμενο έτος 2022 – 2023 ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η επίσημη έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί με την τέλεση της ακολουθίας του Εσπερινού της Παναγίας της Γοργοεπηκόου την 30η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε θα επιδοθούν και οι βεβαιώσεις προαγωγής των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ