28 Ιουνίου 2022

H εορτή τουΑγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην παραλία της Καράθωνας στο Ναύπλιο

Πανηγυρικά εορτάζεται  η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού στο Ναύπλιο, όπου εορτάζει όλως ιδιαιτέρως το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή της παραλίας της Καραθώνας, Σάββατο 7 Μαΐου 2022. Χτισμένο επάνω σε λοφίσκο με θέα την πανέμορφη παραλία και το απέραντο γαλάζιο. Κάθε χρόνο μαζεύεται στο εκκλησάκι πάρα πολύς κόσμος από το Ναύπλιο αλλά και τις γύρω περιοχές. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεράς π. Ελευθέριος Μίχος ,εφημέριος της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.

Γραπτή μαρτυρία για το πότε ιδρύθηκε το εκκλησάκι δεν υπάρχει αλλά βάση προφορικών μαρτυριών φαίνεται να είναι τουλάχιστον 350 ετών. Κάποτε ήταν και μετόχι της μονής Μεταμόρφωση του Σωτήρος Καραθώνας.

Το εκκλησάκι αυτό μετά την διάλυση του μοναστηριού έμεινε έρημο στην τύχη του, ώσπου το 1910 το πήραν οι Υποδηματοποιοί για να το προσέχουν και να το συντηρούν. Με το πέρας του χρόνου και αφού το επάγγελμα αυτό χάθηκε η εκκλησία πέρασε στην διοίκηση της ενορίας Ευαγγελιστρίας στην Πρόνοια Ναυπλίου, όπου και ανήκει ως σήμερα.

Το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι έχει συντηρηθεί  από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Ευαγγελίστριας .