21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος στην Καλλιτεχνική Εκδήλωση «Απ᾽ τη Δοβρά, στη Λευτεριά»

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Καλλιτεχνική Εκδήλωση «Απ᾽ τη Δοβρά, στη Λευτεριά» στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας. Διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από τη μάχη της Ιεράς Μονής Δοβρά και από το Ολοκαύτωμα των Ναουσαίων. Συμμετείχε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας και του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας.

Το πρώτο μέρος περιλάμβανε δραματοποιημένη ανάγνωση των κειμένων του ιστορικού της Ναούσης Ευσταθίου Στουγιαννάκη, τα οποία περιγράφουν τη μάχη της Ιεράς Μονή Δοβρά, από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως Μοναχό Γεράσιμο Μπεκέ και τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ, η οποία συνοδεύθηκε από το μουσικό πρόγραμμα της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας, υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου. Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος. Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το τμήμα παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας με χοροδιδάσκαλο την κ. Ζωή Βεσυροπούλου και την ορχήστρα του κ. Βαγγέλη Ψαθά.

O Μητροπολίτης Βεροίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς και όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης για την άρτια διοργάνωση. 

Σημείωσε: «Με την αποψινή εορταστική εκδή­λωση η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θέλησε να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη της Μονής της Παναγίας Δοβρά, της πρώτης μεγάλης μάχης που δόθηκε εναντίον των Τούρκων μετά την κήρυξη της επαναστά­σεως της Ναούσης. Θελήσαμε μέσα από τον λόγο, τη μουσική, τις εικόνες και την κίνηση να τιμήσουμε τον αγώνα των πατέρων μας για να αποτι­νάξουν τον τουρκικό ζυγό. Συγχρόνως όμως θελήσαμε να τιμήσουμε και τον ηγούμενο Γερά­σιμο και τους πατέρες της Μονής της Παναγίας Δοβρά, που συμπα­ρα­τάχθηκαν με τον γενναίο οπλαρ­­χηγό Τάσο Καρατάσο στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδος, χωρίς να υπολογίσουν το βαρύ τίμημα που θα καλούντο να πληρώσουν. Και αυτό δεν ήταν άλλο, όπως ακούσαμε, από τον μαρτυρικό θάνατο του ηγουμένου Γερασίμου και την ολοκληρωτική καταστρο­φη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά. Μία ακόμη θυσία, μία ακόμη προσφορά της Εκκλησίας στον κοινό υπέρ της ελευθερίας του Έθνους έρανο, που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ». 

Κατόπιν, κάλεσε τον Μακαριώτατο να απονείμει το επετειακό μετάλλιο των Παυλείων στη μαέστρο της χορωδίας κ. Ελένη Αναγνώστου, στην πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας κ. Έλλη Μάλαμα και στην πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων (ΚΕΜΑΕΔ) Βεροίας κ. Μελίνα Δαμιανίδου, τιμώντας στα πρόσωπά τους όλες τις γυναίκες που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την συγκεκριμένη καλλιτεχνική εκδήλωση. Σημείωσε ότι «η Εκκλησία μας δίνει ένα βάπτισμα που το φέρουμε σε όλη μας την ζωή. Εκδηλώσεις, όμως, όπως η αποψινή μας αναβαπτίζουν. Μας αναβαπτίζουν στην καθημερινότητα μας, στα προβλήματά μας, στις δυσκολίες μας». Συνεχάρη, επίσης, όλους τους συντελεστές και τους συνεργάτες της Μητροπόλεως και ευχήθηκε «μέσα στις δυσκολίες που διανύουμε να έχουμε τέτοιου είδους αναβαπτίσεις». 

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, κληρικοί, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες. Tον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει στην Βέροια ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης. 

Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Βεροίας έως και την Κυριακή 1η Μαΐου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της συμπληρώσεως 200 ετών από το ολοκαύτωμα της ηρωικής πόλεως Ναούσης, τη θυσία των 1241 Ναουσαίων Νεομαρτύρων και τη μάχη της Δοβρά και θα λαμπρύνει με την σεπτή παρουσία του τις λατρευτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά στη Βέροια, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο Ιωάννη Μπούτση και τους υποδέχθηκε στον αύλειο χώρο της Μονής ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα και πατέρες της Ιεράς Μονής. Ο Μακαριώτατος προσκύνησε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής την εφέστιο και θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δοβρά, καθώς και το ιστορικό λάβαρο της Επαναστάσεως του 1821 από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.